Evanđelje je moćno

25. 10. 2019.

“Zacijelo ste čuli za onu provedbu Božje milosti koja mi je dana za vas, to jest da mi je objavom saopćena Tajna kakvu sam vam gore ukratko opisao.” (Efežanima 3,2.3)

Plan spasenja koji je ostvario Krist, bio je predočen Pavlu božanskim otkrivenjem. Pozvan od Boga, on je trebao poučavati ljude da postoji oslobođenje iz stanja beznađa, iz smrti u prijestupima i grijesima preko Evanđelja o Isusu Kristu. Postoji život i sila koje treba dosegnuti u svetosti. Zahvaljujući tom otkrivenju, Pavao je bio blagoslovljen veličanstvenim objavama. Premda nije mogao prenijeti drugima sve što je vidio, ipak je bio čvrsto ukorijenjen i utemeljen u istini. Nikakva patnja ni prijekor nisu ga mogli navesti da se odrekne velikih istina koje su mu bile otkrivene. Nikakvo izlaganje lažnih teorija nije ga moglo odvojiti od utjecaja velikih objava nebeskih pojava koje je dobio. … Evanđelje kakvo je Pavao izložio u svojim spisima isto je tako moćno danas kao što je bilo i onda kad je zapisano. Ljudima svih vremena objavljeno je bogatstvo Kristove milosti, Božja izobilna ljubav kakva je otkrivena preko Njegovog Sina. Možemo li mi, dok se nalazimo u hladnom, beživotnom stanju, cijeniti te istine?

Evanđelje o Kristu propovijedano je pripadnicima židovskog naroda. Da su prihvatili njegove istine, ono bi potvrdilo njihovo spasenje. Vjerom u Krista mogli su postati članovi kraljevske obitelji, otkrivajući u vjekovima koji će doći bogatstvo Njegove milosti. Međutim, oni su kao narod odbacili Krista, odbili su Njegovu ponudu milosti i bili odsječeni od trsa predaka da bi se mogli pricijepiti pogani. Ipak, oni imaju prednost da zajedno s poganima postanu sudionici u Božjem spasenju. Vjera u Krista kod svakog će čovjeka izazvati promjenu karaktera.

Zahvaljujući Kristovoj preobražavajućoj milosti, u životu onih koji su nekad bili mrtvi u prijestupima i grijesima očituju se plodovi Duha. U naravi, u riječima i postupcima vidi se da su dionici božanske naravi. Ta čudesna milost bila je otkrivena Pavlu, i on se neprestano trudio da i drugima omogući da dođu do spoznaje o tim spasonosnim istinama.

Pod vodstvom Duha Svetoga, Evanđelje se podjednako propovijedalo Židovima i poganima. Zid podjele koji je odvajao Židove srušen je u Kristu Isusu. “Uistinu, mi smo svi — bilo Židovi bilo Grci, bilo robovi bilo slobodnjaci — kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom.” (1. Korinćanima 12,13) (Manuscript 111, 22. listopada 1906. — “Upozorenje protiv podjela”)