Razmišljaj o povjerenju, a ne o problemu

27. 10. 2019.

“Zato ne budite bezumni, nego uočavajte što je volja Gospodnja!” (Efežanima 5,17)

Prepusti se u Božje ruke. Prestani se žaliti čak ako smatraš da za to imaš razloga. Sotona kaže: “Mučit ću ga dok ne doživi brodolom vjere”, ali ti ne moraš biti svladan njegovim smicalicama. Bog će te poduprijeti ako Mu dopustiš. Na trenutke si se sklon potpuno predati Bogu i tada osjećaš mir. Ali onda se ponovno vraćaš sebi i ne dopuštaš Isusu da nosi tvoje terete.

Želiš da se Božja volja ostvari u tebi, ali istodobno zazireš od boli i samopožrtvovanja koji se pritom podrazumijevaju. Da bi se u tebi mogla ostvariti Božja volja, moraš se osloniti na svojega nebeskog Oca kao što se dijete oslanja na svojeg roditelja. Ali ti imaš zabrinuto, uznemireno srce i zapravo se bojiš povjeriti Bogu, strah te je od posljedica koje takva predaja možda povlači sa sobom. Nemoj, preklinjem te, osujetiti vlastito kršćansko iskustvo.

Duh govori: “Zato ne budite bezumni, nego uočavajte što je volja Gospodnja!” (Efežanima 5,17) Svojim riječima i držanjem ti otkrivaš slabost karaktera kad ti se učini da se prema tebi ne postupa dobro, s povjerenjem i poštovanjem kao što dolikuje. …

Trebaš znati da Bog vodi posebnu brigu o tebi i vjerovati Mu zato što Ga ljubiš i zato što On ljubi tebe. On će podupirati sve koji se uzdaju u Njega. Bog će učiniti da se sve odvija na tvoje zadovoljstvo ako se prestaneš uzrujavati i osloniš se na Njega. Onaj koji ne može pogriješiti uputio ti je sljedeće riječi: “Ne popuštaj kušnji, ne opterećuj sam sebe i ne padaj u očaj zbog vlastitih razmišljanja koja su često izravni odraz Sotoninih došaptavanja.” Ti sam u svojem umu obnavljaš vlastite žalosti i stalno se vraćaš na iste stvari povređujući i ranjavajući vlastitu dušu. …

Nemile stvari iz prošlosti nemoj unositi u svoj sadašnji život. Svjedoči o tome da život s Kristom nije neuspjeh. … Otjeraj Sotonu, hodaj s Isusom i budi savršen u Njemu. Nikad, nikad ne dopusti Sotoni zadovoljstvo da se ruga tebi ili drugima tvrdeći da je naša vjera prijevara, iluzija.

Duh Sveti treba obaviti posao u srcu, a kada to ostvari, neće više teći gorke suze, nego će se ispuniti obećanje: “Štoviše, voda koju ću mu dati postat će u njemu izvorom one vode što struji u život vječni.” (Ivan 4,14) Moći ćeš se održati jedino u Bogu. Kad ti srce bude pomireno s Bogom, ta će se činjenica pokazati u tvojem zajedništvu s braćom. Vidjet će se da Krist prebiva u hramu tvoje duše. (Letter 10, 27. listopada 1894. — Pismo evanđelistu koji je radio u Australiji)