Bog i stvaranje

22. 11. 2019.

“Jahvinom su riječju nebesa sazdana i dahom usta njegovih sva vojska njihova. … Jer on reče — i sve postade, naredi — i sve se stvori.” (Psalam 33,6.9)

Potrebno je nešto više da bismo stupili u Božju prisutnost. Mi moramo bdjeti nad vlastitim mislima. Mi živimo usred opasnosti posljednjih dana. Moramo hodati pred Bogom smjerno, u dubokoj poniznosti, jer će Bog uzvisiti samo takve osobe.

O kako je malo ljudi u stanju spoznati Božje savršenstvo, Njegovu sveprisutnost sjedinjenu s neograničenom silom. Umjetnik dobiva sposobnost od Boga. On svoje djelo u bilo kojem području može dovesti do savršenstva samo uz pomoć sredstava koja su već spremna za njegov rad. On sa svojim ograničenim sposobnostima ne bi mogao osmisliti i proizvesti materijale koji će poslužiti njegovom cilju kad veliki Umjetnik ne bi bio pred njim, dajući mu potrebna rješenja najprije u njegovoj mašti.

Gospodin Bog zapovijeđu dovodi sve u postojanje. On je bio prvi Stvaralac. On ne ovisi o čovjeku, ali milostivo priziva čovjekovu pozornost i surađuje s njim na višim i naprednijim projektima. A onda čovjek pripisuje svu slavu sebi i njegovi ga bližnji veličaju kao izuzetnog genija. On ne vidi dalje od čovjeka. Onaj Prauzrok biva zaboravljen. …

Plašim se da mi u cjelini sve obezvređujemo i pojednostavljujemo. “Ta nebesa ni nebesa nad nebesima ne mogu ga obuhvatiti.” (1. o kraljevima 8,27) Neka se nitko ne usudi ograničavati silu Sveca Izraelovog. Postoje pretpostavke i pitanja o Božjem djelu u vezi s kojima možemo reći samo: “Izuj obuću s nogu! Jer mjesto na kojem stojiš sveto je tlo.” (Izlazak 3,5) …

Osnivanje našeg svijeta Bog ne duguje nikakvoj prapostojećoj tvari ili počelu, jer je “vidljivo proizvedeno od nevidljivoga” (Hebrejima 11,3). Naprotiv, sve što postoji, materijalno ili duhovno, pojavilo se pred Jahvom na Njegovu riječ, i stvoreno je po Njegovoj odluci. Nebo i sva njegova vojska, zemlja i sve što je na njoj, nisu samo djelo Njegovih ruku, već su došli u postojanje dahom Njegovih usta.

Gospodin je pružio dokaz da On svojom silom može u trenutku srušiti čitav sklop prirode. On može preokrenuti stvari i uništiti ono što je čovjek gradio na najčvršćim mogućim temeljima. … Preko požara, poplava, potresa, bijesa velikih dubina, nesreća na moru i kopnu, dano nam je upozorenje da se Božji Duh neće zauvijek boriti s ljudima (vidi Postanak 6,3). (Manuscript 127, 22. studenoga 1897. — Nenaslovljeni rukopis)