Objava Božje volje

23. 11. 2019.

“Isus im tada reče: ‘Zaista, zaista, kažem vam, Sin ne može ništa sam od sebe učiniti, nego samo ono što vidi da čini Otac. Što ovaj čini, to jednako čini i Sin.’” (Ivan 5,19)

Mi smo sigurni ako vršimo volju našega nebeskog Oca. … Sagledaj potpunu ovisnost Sina o Ocu koja je izražena riječima: “Sin ne može ništa sam od sebe učiniti, nego samo ono što vidi da čini Otac.” Zapazi savršenu poslušnost koja se time podrazumijeva: “Što ovaj čini, to jednako čini i Sin.” (Ivan 5,19) Ništa manje potpuna ne bi trebala biti ni naša ovisnost o Kristu, i ništa manje savršena naša poslušnost. Kristove su riječi u tom pogledu nedvosmislene. …

“Jer Otac ljubi sina i pokazuje mu sve što sam čini.” (Ivan 5,20) Krist je radi nas došao na ovaj svijet da bi objavio volju svojega Oca, da bi ljudima pokazao kakvi moraju postati ako žele stajati pred Bogom u nebeskim dvorovima. Naša je dužnost da budemo poslušni Bogu — da upoznajemo i poštujemo zakone Njegovog kraljevstva.

Bog je izabrao Izraelce da budu Njegov narod, i svojom velikom silom oslobodio ih je iz egipatskog ropstva. Egipćani su vidjeli i osjetili Božju kaznu. Cijela zemlja postala je dokaz o sili Onoga koji vlada na nebesima. Sav Egipat bio je opustošen prije nego što se faraon pokorio Božjoj volji. Bog je tako djelovao da bi svoj narod u svim budućim vjekovima naveo da veliča Njegovu silu i da na Njega gleda kao na vrhovnog Vladara.

Božji Sin, skriven u stupu od oblaka, bio je vođa djece Izraelove nadgledajući svaku etapu njihovog iskustva. On ih je poučavao i odgajao, često kušajući njihovu vjeru. Pobjegavši od faraonove vojske, oni su se u jednom trenutku našli okruženi neprohodnim planinama, pred njima je bilo Crveno more, a neprijatelj ih je u stopu pratio. Međutim, došla je zapovijed: “Krenite naprijed“, i pošto su poslušali, razdvojilo se more koje je bilo pred njima. Na putovanju kroz pustinju Izraelce je vodio i štitio stup od oblaka danju i stup od ognja noću. …

Mojsije, vidljivi vođa Izraelaca, bio je upoznat s tajnim planovima Svevišnjega. Narodu je pružen dokaz da je Mojsije doista razgovarao s Bogom i da je od Njega primio upute koje im je predao. … Božja uzvišena mudrost otkrivena je u iskustvu Izraela kojega je On izabrao između svih ljudi, da bude Njegov poseban narod. Na osnovi Njegovog postupanja prema njima, saznajemo da Boga moramo slušati, a da oni koji su odlučili veličati sebe moraju biti uništeni. (Letter 259, 23. studenoga 1903. — “Dragoj sestri Hall”)