Kako svjedočiti o svojoj vjeri

24. 11. 2019.

“Da nas odgaja da se odrečemo bezbožnosti i svjetskih požuda te živimo umjereno, pravedno i pobožno u ovom svijetu.” (Titu 2,12)

Zato što ste među nevjernima, nemojte postati nemarni u riječima jer vas oni odmjeravaju. Ako sjedite za njihovim stolom, jedite umjereno, i to samo onu hranu koja neće pomutiti um. Čuvajte se neumjerenosti. Budite zorna pouka koja ilustrira ispravna načela. Ako vam ponude čaj, ispričajte im jednostavnim riječima o njegovom štetnom utjecaju na organizam. Recite im također da ne upotrebljavate alkoholna pića bilo koje vrste zato što želite sačuvati svoj um u takvom stanju da vam Bog može utisnuti svete istine Njegove Riječi, te da ne možete sebi dopustiti da slabite svoje umne i tjelesne snage i da ne možete prepoznati ono što je sveto. Na taj način možete sijati sjeme istine i povesti razgovor o čuvanju duše, tijela i duha u takvom stanju da možete razumjeti vječne stvarnosti.

Proučite uputu danu Nadabu i Abihuu, Aronovim sinovima. Oni “prinesu pred Jahvom neposvećenu vatru, koju im on ne bijaše propisao”. Uzevši neposvećeni oganj, stavili su ga u kadionicu, ali “izbije plamen ispred Jahve te ih proguta — poginuše oni pred Jahvom. Nato će Mojsije Aronu: ‘To je ono što je Jahve navijestio: Po onima koji su mi blizu svetim ću se pokazati; pred svim ću se pukom proslaviti.’” (Levitski zakonik 10,1-3) …

Gospodin želi da zadobivate duše. Nemojte se truditi da pokazujete svoju učenost kao teolozi, čak ni kad je riječ o biblijskoj istini, jer ćete izgovarati previše riječi koje će ljudima biti isto tako nerazumljive kao da govorite na grčkom. … Povežite se čvrsto s Kristom i iznosite istinu kakva je u Njemu. Radite kao Pavao. Gdje god se nalazio, bilo pred farizejima koji su ga gledali poprijeko, bilo pred rimskim vlastima, pred bogatim ili siromašnim ljudima, učenim ili neukim, pred hromim čovjekom u Listri ili osuđenim grešnicima u makedonskoj tamnici, on je uzdizao Krista kao Onoga koji mrzi grijeh ali voli grešnika, kao Onoga koji je ponio naše grijehe kako bi imao potpunu moć i vlast da nam dodijeli svoju pravednost.

Srce ne može ostati hladno dok sluša priču o otkupljenju. Oni koji uviđaju da njihovo srce mora ostati pod utjecajem Duha Svetog, bit će osposobljeni za sijanje sjemena koje će niknuti za vječni život. (Manuscript 23, 24. studenoga 1890. — “Dnevnik”)