Upotrijebi povjerene talente

25. 11. 2019.

“Jer svakomu tko ima dat će se još pa će obilovati, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima.” (Matej 25,29)

Neka moj brat … ne dovodi u pitanje Božje mudre planove, jer je On rekao da će se Njegova sila savršeno pokazati u tvojoj slabosti. Uvijek imaj ponizno, skrušeno srce i pružit ćeš Bogu priliku da pokaže ljubav i milost prema svojem slabom oruđu. Nemoj gubiti ni trenutak u žaljenju zbog prilika koje nikad nisi imao.

Često si mislio: “Da sam bio u drugačijem položaju u životu, da sam imao prednosti koje su mnogi drugi imali, mogao sam steći veći kapital koji bih uložio za svojega Gospodina.” Gospodin je znao sve o tome kad te je izabrao za djelo koje ti je povjerio. Bog je sve tako divno uredio da se čak i jedan talenat upotrebom može umnožiti, i to desetostruko. Uvijek imaj na umu da će te Bog smatrati odgovornim za ono što si imao, a ne za ono što nisi (vidi 2. Korinćanima 8,12).

Bog ti je dao talente. On te je izabrao da poneseš odgovornosti, ali ne zato što si imao izvrsno obrazovanje, ne zato što si bio dobar govornik ili čovjek briljantnog uma. On te je izabrao zato što si Njegovom milošću hodao smjerno s Bogom i pokazivao vjernost i u onom najmanjem.

Isus je svoja dobra davao svojim slugama iz stoljeća u stoljeće. Naraštaj za naraštajem prikupljao je povjereno naslijeđe, talenti su upotrebom višestruko umnoženi i došli su do nas. Mi smo Njegovi najamnici. On nas je doveo i vlastitom krvlju platio otkupninu kako bi osigurao našu dragovoljnu službu.

Neki poput tebe osjećaju odgovornost za upravljanje nebeskim dobrima koja su im povjerena. Ti želiš donijeti veću zaradu svojem Gospodinu. Ne miriš se s tim da su za Krista premali i najveći darovi koje možeš položiti na žrtvenik. Maksimum vremena i napora koje možeš posvetiti Učitelju izgledaju ti odviše neznatni, i ti oplakuješ svoju nesavršenu službu. Ali pogledaj na uzdignutog Spasitelja. On ne leži mrtav u Josipovom novom grobu na koji je navaljen veliki kamen. On je uskrsnuo! … On je naš Veliki svećenik! On posreduje za tebe.

On od tebe traži samo da koristiš povjerene talente. Ako misliš da ti je Bog dao pet talenata, tješi se time da neće tražiti od tebe da radiš s deset. U ime Isusa iz Nazareta, kažem ti da uzdigneš svoj pogled! Duga obećanja okružuje prijestolje. (Manuscript 8, 25. studenoga 1892. — Rukopis upućen jednom vođi Generalne konferencije)