Krenite naprijed

14. 12. 2019.

“Dosta ste se vrtjeli oko ovoga brda. Okrenite prema sjeveru!” (Ponovljeni zakon 2,3)

“Krenite naprijed” bila je Gospodnja riječ Izraelcima kad su stajali na obali Crvenog mora, dok im se faraonova vojska užurbano približavala. Oni su poslušali, a Mojsije je udario štapom po vodi, i gle, voda se razdvojila i uspravila s jedne strane kao zid formirajući stazu kojom je narod sigurno prošao. Pođimo i mi naprijed s vjerom i pouzdanjem u riječ koju nam je dao Gospodin, uvjereni da će On biti s nama kao naš Pomoćnik i Zaštitnik.

Pođimo naprijed ne u samopouzdanju i veličanju sebe, već ispunjeni vjerom, nadom i hrabrošću. Božji anđeli štite Njegove vjerne. Ako ostanu na Gospodnjem putu, oni će primiti svu potrebnu pomoć. Gospodnje djelo u većini slučajeva na početku je neznatno, prezreno od strane onih koji bi htjeli da ono od prvog trenutka napreduje u pogledu snage i važnosti. Ali Gospodin mora okušati svoje radnike, od kojih se mnogi nisu u stanju nositi s uspjehom, jer kad bi postali uspješni, počeli bi uzdizati sebe.

Neka se Bog hvali i veliča. Neka ljudi hodaju u poniznosti pred Njim proslavljajući Njega, a ne sebe. Najuspješnije rade za Boga oni koji se puno mole, koji se u potpunosti oslanjaju na Njega.

Često čak i nedostatak sredstava može biti u skladu s Božjim planom, kako bi se Njegovo djelo moglo nastaviti obavljati na isti način na koji ga je obavljalo Veličanstvo Neba. Uvijek treba pokazati štedljivost i samoodricanje. Crkva će se do svršetka vremena morati boriti s teškoćama da bi Božje djelo ostalo čisto, neokaljano i neiskvareno prijevarom i spletkama. Svaka Božja ustanova očistit će se istjerivanjem onih koji u njoj trguju (vidi Matej 21,12).

Vjerujte u Boga i hodajte u skladu s Njegovim savjetima. Možda će On dopustiti da se borite s teškoćama, a onda će pokazati svoju silu i mudrost u odgovoru na poniznu molitvu. Imajte povjerenja u Njega kao u Boga koji čuje molitve i odgovara na njih. … On će vam se otkriti kao Bog koji vam može pomoći u svakoj nevolji. …

Služba Riječi ne počiva samo na onima koji je propovijedaju, već na svima koji je čitaju i slušaju. Pripadnicima Božjeg naroda srce treba biti tako ispunjeno ljubavlju prema Kristu da riječi njihovih hvalospjeva i zahvalnosti ugriju srca onih kojima je potrebna pomoć. To je služba koju svi mogu obavljati, a Gospodin je prihvaća kao da je učinjena Njemu. On je čini djelotvornom, pružajući ozbiljnom radniku milost koja miri čovjeka s Bogom. (Manuscript 158, 14. prosinca 1902. — “Ulomci”)