Gledajmo samo u Boga

23. 12. 2019.

“Teži za pravednošću, vjerom, ljubavlju i onim što donosi spasenje, zajedno s onima koji čista srca zazivaju Gospodina!” (2. Timoteju 2,22)

Neka svi budu naučeni da istražuju Pisma, da uvijek gledaju u Isusa kao u svojeg vodiča, a ne u ljudska bića. Božja riječ treba biti naš savjetnik. Ta Riječ je neprolazna. Ako je poslušamo, ona će nas voditi sigurnim i pouzdanim stazama. Međutim, Riječ razvodnjena ljudskim planovima i zamislima nije pouzdan vodič. …

Neka svatko osobno uzme i istražuje Božju riječ. Možemo se suočiti sa Sotonom naoružani riječima: “Jer je pisano: ‘Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi!’” (Matej 4,10) Biblija je veliki rudnik istine u kojem trebamo kopati kao oni koji tragaju za skrivenim blagom. Ni u kojem slučaju ne smijemo odvratiti pozornost od te Riječi. …

U ovo vrijeme, više nego u bilo koje drugo, oči svake duše trebaju biti pomazane melemom da bi mogla vidjeti. Bog nikome ne daje zadatak koji će uniziti i obezvrijediti Njegovo djelo za ove posljednje dane. On nas poziva da iznosimo, uzdižemo, oplemenjujemo, veličamo i širimo Njegovu istinu otkrivajući Njegovu nenadmašnu mudrost. Govorite o biblijskoj istini, iznosite iz riznice staro i novo (vidi Matej 13,52). O načelima naše vjere govorite odlučno, neprestano napominjući: Tako stoji u Pismu.

Življenje u skladu s istinom, primjenjivanje Kristovih pouka uvijek oplemenjuje, uzdiže i posvećuje dušu. Osjećam dužnost da uzdignem muškarce i žene tako što ću pred njima uzdizati Isusa. Kada je Bog predmet našeg razmišljanja, predmet ljubavi, poštovanja i obožavanja, kad Gospodina Isusa, koji je naš Uzor, imamo uvijek na umu, srce biva očišćeno od svake moralne nečistoće. Tada duša može pravilno suditi o prikladnosti određenog postupanja, i svaki stav biva dotaknut milošću.

Osjećaj osobne odgovornosti osobnom, svevidećem Bogu postavlja svako ljudsko biće na višu razinu. I onda dolazi do dubokog razmišljanja i iskrenog samoodricanja u svakom smislu, jer Bog radi na srcu djece koju ljubi, koja su Njegovo nasljedstvo.

Božja ljubav uvijek vodi strahu Gospodnjem — strahu da Ga ne uvrijedimo. Oni koji su istinski obraćeni, neće nesmotreno prilaziti granici sa zlom da ne bi ožalostili Duha Božjeg, da ne bi bili prepušteni sami sebi i postali zadovoljni vlastitim djelima. Božja riječ je Vodič. Ne odvraćajte se od njezinih stranica da biste se oslonili na neko ljudsko biće. Ta Knjiga sadrži opomene i savjete od Boga, osudu svakog zla, jasnu definiciju grijeha kao kršenja Zakona koji je Božje veliko mjerilo vrline i svetosti. … Nijedan koji proučava Božju riječ i primjenjuje njezin nauk neće promašiti put. (Letter 4, 23. prosinca 1893. — “Dragoj braći i sestrama”)