Novogodišnje odluke

26. 12. 2019.

“Ali kažem samo jedno: zaboravljajući što je nazad, ispružajući se prema onome što je naprijed, trčim prema cilju da postignem nagradu — nebesko stanje u koje nas je Bog pozvao po Kristu Isusu. Ovako mislimo svi koji smo savršeni! I ako vi mislite što drukčije, i ovo će vam Bog objaviti.” (Filipljanima 3,13-15)

Jučer je bio Božić. Jeste li postupili kao mudraci s Istoka donijevši svoje darove Isusu? Ili je neprijatelj promijenio poredak stvari i obožavanje usmjerio na sebe? Sada se darovi daju prijateljima umjesto Onome koji je za nas prinio tako veliku žrtvu. Svi darovi trebaju se slijevati tamo odakle će moći biti upotrijebljeni za spasenje ljudi.

Nova godina neposredno je pred nama. Zar ne bi trebalo darove namijeniti nečemu boljem nego dosad? Zar nećemo priznati grijehe i iskoristiti dar Kristove krvi, koji je sposoban i voljan očistiti nas od svih grijeha? On je radi nas osiromašio.

U posljednji veliki dan sudit će nam se na temelju onoga što smo činili. Krist će tada reći: “‘Jer bijah gladan, i ne dadoste mi jesti; bijah žedan, i ne dadoste mi piti; bijah putnik, i ne primiste me; gô, i ne obukoste me; bolestan i u tamnici, i ne pohodiste me.’ Tada će mu i oni reći: ‘Gospodine, kad te vidjesmo gladna, ili žedna, ili kao putnika, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne pritekosmo ti u pomoć?’” (Matej 25,42-44) A Krist će im onda reći: “Ni meni niste učinili koliko niste učinili jednomu od ovih najmanjih.” (Matej 25,45) I još će reći: “Idite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim!” (Matej 25,41)

On je došao pružiti primjer požrtvovnosti i ako smo Kristovi, mi ćemo činiti Njegova djela. Umjesto da udovoljavamo sebi, činit ćemo dobro drugima i bit ćemo od koristi čovječanstvu koje pati. Ako to ne budemo činili, ne možemo očekivati da ćemo imati dijela s Kristom.

Svuda oko nas ima duša koje treba spašavati i svatko ima posao koji treba obaviti da bi se pomirio s Kristom. To je posao kojeg se trebamo prihvatiti u novoj godini. Mi živimo za vrijeme i za vječnost, i potrebno nam je svjetlo koje će obasjavati naš put, a zauzvrat trebamo širiti njegove blagoslove na druge. …

Neka svatko nastoji ostvariti bolji izvještaj u narednoj godini, neka nastoji živjeti tako blizu Boga da bi mogao biti okružen nebeskim ozračjem i na taj način postati Kristov predstavnik. (Manuscript 60, 26. prosinca 1886. — Propovijed održana u Tramelanu u Švicarskoj, u gradskoj vijećnici, dok je John Vuilleumier prevodio)