Obrađivanje tla

4. 01. 2020.

“Jer kao što iz zemlje raste bilje i u vrtu niče što se posije, tako će Gospodin Bog učiniti da nikne pravednost i slava pred očima svih naroda.” (Izaija 61,11 — Šarić)

Živa Božja riječ, “pisano je”, lišće je sa stabla života koje ljudska bića trebaju upotrijebiti da steknu duhovni život. Dok u sebe unosimo riječi Gospodina Isusa Krista, one se u nama pretvaraju u vječni život. “Duh je onaj koji oživljava, a tijelo ne vrijedi ništa,” kaže On. “Riječi koje sam vam ja rekao jesu duh i život.” (Ivan 6,63) Obnavljajuća, životna struja koja teče od Krista iscjeljuje rane koje donosi grijeh.

“Pravi prijatelj je Isus jer On ljubi grešne nas!

On na sebe grijeh naš prima, vraća mir i daje spas!

Zato svatko tko god želi, nek Mu svoje srce da!

Svatko može doći Kristu, pravi put je molitva!”

Bez obzira na put kojim drugi idu, svatko od nas treba graditi vlastito spasenje sa strahom i drhtanjem. Zašto? Jer Bog je koji čini u vama da hoćete i izvršite kako mu je ugodno. (vidi Filipljanima 2,13) Da, radi slave svojega imena On radi na umovima i srcima ljudi koji imaju veliku vrijednost u Njegovim očima ako Mu oni to dopuste.

Kada je čovjek pao, Bog je otpočeo rad na osujećenju Sotoninih planova. “Mi smo Božji suradnici; vi ste Božja njiva, Božja građevina.” (1. Korinćanima 3,9) U početku je Gospodin naložio čovjeku da obrađuje zemlju.

Taj posao umnogome je otežan zbog prestupanja Božjeg zakona. Sagriješivši, čovjek je radio protiv svojega vlastitog sadašnjeg i vječnog dobra. Zemlja je prokleta zato što je svojom neposlušnošću pružio Sotoni priliku da u ljudsko srce posije sjeme zla. Tlo koje je u početku proizvodilo samo dobro, tada je počelo rađati kukolj, a njegov je rast pozivao na stalni rat.

Obrađivanje tla škola je u kojoj čovjek uči duhovne pouke. Dok obrađuje tlo, čovjek kao u ogledalu vidi odraz Božjeg djelovanja u ljudskoj duši. Božansko djelovanje donosi savršenstvo. Ako se taj rad obavlja u sprezi s Bogom, čovjek će uz Krista iz dana u dan stjecati pobjedu i slavu u bitci. Zahvaljujući dobivenoj milosti, on će pobijediti i biti stavljen u povoljan položaj. (Letter 5, 4. siječnja 1900., braći Colcord)