Nebeski ulozi

23. 01. 2020.

“Al’ si i stijeg dao vjernicima svojim da umaknu luku dušmanskom.” (Psalam 60,4)

Pogledaj kako je istina upisana na tvojoj zastavi za sva vremena i svuda. … Židovi su kao narod odbacili Krista. On ih je vodio na njihovim putovanjima kao njihov nevidljivi, beskonačni Vođa. Prenosio im je svoju volju, ali su Ga u kušnji odbacili, svoju jedinu nadu, jedini spas, pa je i Bog odbacio njih. “A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime.” (Ivan 1,12)

Svima koji prihvaćaju uvjete i slušaju ih, Božji darovi dotječu stalno, bez pokajanja, bez podsjećanja. Bog je čovjeku usadio darove da ih koristi, ne u skladu s naslijeđenim ili ćudljivim zamislima, niti pak u skladu s prirodnim impulsima ili sklonostima, već u skladu s Njegovom voljom. …

Oni koji su se bojali Boga trebali su o tome misliti. Od njih se nije očekivalo da druge prepuštaju vlastitim razmišljanjima. Njihov um više nije bio sputavan pogrešnim načelima, teorijama i učenjima. Neznanje i porok, nepoštenje i nasilje, tlačenje na visokim položajima — sve je to moralo biti razotkriveno. Svjetlo života sišlo je na ovaj svijet i zasjalo usred moralne tame. Evanđelje će se sada objavljivati među siromašnima i ugnjetavanima. Skromnima i poniznima dana je prilika da razumiju osobine koje su potrebne za ulazak u Božje kraljevstvo.

I danas ljudi iz nižih društvenih slojeva trebaju prihvatiti svoju dužnost i poslušati zapovijed koja kaže: “Neka idu.” Vjerom se trebaju suočiti s teškoćama ne ulazeći u sukobe i ne govoreći svadljivim jezikom. Treba ići iz uspjeha u uspjeh neprestano se moleći s vjerom koja odgovara na molitvu. …

Bog raspolaže mnogim sredstvima! No svi oni koji su spremni raditi u skladu s Božjim planom, obuhvaćeni su riječima: “Mi smo Božji suradnici; vi ste Božja njiva, Božja građevina.” (1. Korinćanima 3,9) Božji sluge trebaju tako postupati da se nijedan duhovni dar ne izgubi. Njihova volja treba biti u stanju mirovanja i iščekivanja, a kada kucne Božji čas, štap će procvjetati. Kakav će oblik djelo imati, nitko ne može znati, ali Božji sluge trebaju biti vojnici koji će razumjeti putove i volju svojeg Vođe. (Letter 8, 23. siječnja 1899., dr. J. H. Kelloggu, upravitelju sanatorija u Batlle Creeku)