Kako izvršiti utjecaj

2. 02. 2020.

“Kad vide Petrovu i Ivanovu neustrašivost i saznadu da su neuki i priprosti ljudi, počnu se diviti. Prepoznali su u njima Isusove pratioce, ali im nisu mogli ništa odgovoriti.” (Djela 4,13)

Kada je Krist bio na Zemlji, nije uputio ribare da napuste svoje mreže i lađice i odu se k židovskim učiteljima pripremati za evanđeosku službu. Idući pokraj Galilejskog jezera, “opazi dvojicu braće, Šimuna, zvanog Petra, i brata mu Andriju, kako bacaju mrežu u more — bili su, naime, ribari — pa im reče: ‘Pođite za mnom, i učinit ću vas ribarima ljudi!’ Oni istoga časa ostave mreže i pođu za njim. Idući odatle dalje, opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih, oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.” (Matej 4,18-22)

Ta bespogovorna poslušnost, bez ikakvih pitanja, bez ijednog obećanja u vezi s plaćom, djeluje nevjerojatno. Ipak, Kristove riječi sadržavale su poziv koji je podrazumijevao sve ono što je On smatrao potrebnim. Njegove riječi djelovale su poticajno. Nije bilo dugačkih objašnjenja, ali ono što je rekao ostavilo je snažan dojam, gotovo vizualan.

Krist je ponizne ribare povezane s Njime učinio oruđima za oslobođenje ljudi iz Sotonine službe, tako što su od njih stvarali Kristove vjernike i poučavali ih o Božjem kraljevstvu. U tom su poslu oni postali Njegovi pomagači i lovci ljudi. …

Krist je izabrao ono što je ludo pred svijetom — osobe koje je svijet proglasio neukima i neznalicama — da posrami mudre. Učenici nisu bili naučeni rabinskim predajama. No, s Kristom kao svojim uzorom i učiteljem stekli su obrazovanje najvišeg stupnja jer su imali pred sobom božanski Uzor. Krist ih je upoznavao s najuzvišenijim istinama.

Bog na svoj način priprema za službu one koje uposli da rade za Njega. Oni koji propovijedaju Krista moraju svakodnevno učiti o Njemu da bi shvatili tajnu spasenja i služili dušama za koje je Krist umro. … Moraju Ga slijediti i oponašati u svemu, dijeleći Njegovu nježnu suosjećajnost prema ljudima, ali i strogost u ophođenju prema svim zlim djelima. (Letter 53, 2. siječnja 1905., “Dvojici vodećih radnika u novoosnovanom Sanatoriju Paradise Valley”)

Preporučujemo: