Pokajanje, priznanje i suradnja

21. 03. 2020.

“Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti.” (1. Ivanova 1,9)

Neprijateljeve kušnje mogu se očekivati, ali trebamo li mu dati prednost da sruši sve prepreke odstupanjem makar za jednu kovrčicu od najstrožih načela čestitosti? Ako popustimo u najmanjem, uslijedit će jedna kušnja za drugom, dok ne odemo upravo suprotno od najrazumljivijih tvrdnji iznesenih u Božjoj riječi i ne počnemo slijediti um i volju Sotone. Sotona i njegov savez zlih anđela stalno su na oprezu i gledaju na koji bi način mogli zavesti i uništiti duše svrstane pod okrvavljenu zastavu Kneza Emanuela. Jedno vrijeme vam je dobro, okusili ste i vidjeli da je Gospodin dobar, ali kada padnete u grijeh, hodate u tami. Kada popustite kušnji, sigurno ćete prestati gledati u Isusa, Začetnika i Završitelja vjere. Ipak, pošto priznate svoje grijehe, vjerujte da Božja riječ ne može pogriješiti, već da je On vjeran i da će održati sve što je obećao. Vaša je dužnost da vjerujete da će Bog održati svoju riječ i oprostiti vam grijehe, kao i da svoje grijehe priznate i ispovjedite. Morate vjerovati Bogu da će učiniti točno ono što je obećao u svojoj Riječi i da će vam oprostiti prijestupe.

Kako možemo znati da je Gospodin naš Otkupitelj koji oprašta grijehe, i uvjeriti se da nam On nudi svoje blagoslove, milost i ljubav? Oh, moramo bezuvjetno vjerovati u Njegovu Riječ skrušenog i poniznog duha! Mi ne trebamo biti stalno u stanju ožalošćenosti i kajanja, niti pod oblakom neprestane osude. Vjerujete u Božju riječ, neprekidno gledajte u Isusa, prebivajte u Njegovim vrlinama i milosti i u vašem će srcu nastati potpuna odbojnost prema svemu što je zlo. Bit ćete među onima koji su gladni i žedni pravednosti. Što bolje upoznajemo Isusa, jasnije ćemo uviđati svoje karakterne mane.

Kada shvatimo svoju nemoć i povjerimo se Isusu s istinskom poniznošću duše, počnimo surađivati s božanskom silom Duha Svetoga da prevladamo zlo. Ako priznamo svoje grijehe, moramo vjerovati da su nam oprošteni, jer je obećanje istinito. (Review and Herald, 21. ožujka 1912.)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Naučite živjeti sretnije” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Drugo poglavlje poslušajte ovdje.