Dosljedan kršćanin

24. 03. 2020.

“A ovo je poruka koju smo čuli od njega i koju vam dojavljujemo: Bog je svjetlo i nikakve tame nema u njemu. … Ali ako u svjetlu živimo, kao što je on u svjetlu, u zajednici smo jedan s drugim, i krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha.” (1. Ivanova 1,5-7)

Prednost je kršćanina da se poveže s Izvorom svjetla i da zahvaljujući toj živoj vezi postane svjetlo svijetu. Pravi Kristovi sljedbenici hode u svjetlu kao što je On u svjetlu, i stoga neće putovati nepoznatim putem niti posrtati zato što hode u tami. Veliki Učitelj utiskuje u svoje slušatelje blagoslov koji mogu biti svijetu, prikazan kao sunce koje izlazi na istoku i rastjeruje maglu i sjenke tame. Zora ustupa mjesto danu. Sunce koje pozlaćuje, boji i zatim proslavlja nebesa svojim sjajnim svjetlom simbol je kršćanskog života. Kao što sunčevo svjetlo donosi život i blagoslov svemu što živi, tako i kršćanin svojim dobrim djelima, radošću i hrabrošću treba biti svjetlo svijetu. Kao što sunčevo svjetlo rastjeruje sjenke noći i izlijeva svoj žar na doline i brda, tako će i kršćanin odsjajivati Sunce Pravednosti koje sja nad njim.

Dosljedan život Kristovih istinskih sljedbenika protjerat će neznanje, praznovjerje i mrak kao što sunce protjeruje sumornost noći. Na isti će način Isusovi učenici kročiti na mračna zemaljska mjesta šireći svjetlo istine sve dok stazu onih koji su u tami ne rasvijetli svjetlo istine.

U kakvoj je suprotnosti ovome život navodnog Božjeg djeteta koje je poput soli bez ukusa! Ono nema nikakvu živu vezu s Bogom i poput bezvrijedne soli — za koju Krist kaže da nije ni za što osim da se baci i izgazi nogama — nema mogućnosti za spasenje. Takav je život takozvanog Kristovog sljedbenika ako nema živu vezu s Isusom Kristom. Ovi učitelji bez sunca sjenke su tame. …

Svako izražavanje sumnje jača nevjerovanje. Svaka misao i riječ nade, ohrabrenja, svjetla i ljubavi snaži vjeru i osposobljava dušu da podnese moralni mrak u svijetu. Oni koji govore o vjeri, imat će vjeru, a oni koji izgovaraju obeshrabrujuće riječi, doživjet će obeshrabrenje. Mijenjamo se gledanjem. (Letter 16, 24. ožujka 1880., službeniku Generalne konferencije)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Naučite živjeti sretnije” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Peto poglavlje poslušajte ovdje.