Uravnoteženo ispitivanje nauka

25. 03. 2020.

“Uklanjajte se svakom zlu!” (1. Solunjanima 5,21)

Braćo, moramo potopiti osovinu duboko u okno istine. Možete istraživati sami ili jedni s drugima ako to činite u pravom duhu, ali je “ja” često preveliko i čim ispitivanje započne, pokazuje se nekršćanski duh. Baš u tome Sotona uživa, ali mi poniznog srca trebamo spoznavati što je istina. Dolazi vrijeme kada ćemo biti razdvojeni i raštrkani i svatko od nas morat će stajati bez prednosti zajedništva s onima koji imaju istu, dragocjenu vjeru, a kako se možete održati ako Bog nije uz vas i ne vodi vas i ne usmjerava? Kad god počnemo istraživati biblijsku istinu, s nama je veliki Učitelj. Gospodin ne napušta brod nijednog trenutka niti ga prepušta neznalačkim kormilarima. Mi primamo naredbe od Zapovjednika našeg spasenja. …

Ako neki brat propovijeda zabludu, svi koji su na odgovornim položajima trebaju to znati, a ako propovijeda istinu, trebaju stati na njegovu stranu. Svi trebamo znati što se naučava među nama jer ako je istina, trebamo je saznati. Učitelj u subotnjoj školi treba je znati i svaki učenik u subotnjoj školi treba je razumjeti. Svi imamo obvezu prema Bogu da znamo što nam šalje. Dao nam je smjernice pomoću kojih možemo ispitati svako učenje: “Uza Zakon! Uza svjedočanstvo! Tko ne rekne tako, zoru neće dočekati.” (Izaija 8,20) A ako je učenje u skladu s ovom provjerom, ne budite toliko puni predrasuda da ne možete prihvatiti činjenice kada vam se one dokažu samo zato što se ne uklapaju u vaše predodžbe.

Ne zaustavljajte se na svakoj primjedbi, koliko god ona bila sitna, pa da je onda još uveličavate i sačuvate za buduću upotrebu. Nitko nije rekao da ćemo naći savršenstvo u istraživanju bilo kojeg čovjeka, ali znam da naše crkve izgaraju od želje da budu poučene o opravdanju vjerom u Krista i srodnim istinama.

Bez obzira na to po kome je svjetlo poslano, trebamo otvoriti srce i primiti ga u Kristovoj krotkosti. (Review and Herald, 25. ožujka 1890.)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Naučite živjeti sretnije” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Šesto poglavlje poslušajte ovdje.