Odvajanje od grijeha

26. 03. 2020.

“Dakle, ako ste uskrsnuli s Kristom, tražite ono što je gore, gdje se nalazi Krist sjedeći Bogu s desne strane! Svraćajte misao na ono što je gore, ne na ono što je na zemlji.” (Kološanima 3,1.2)

Pred nas su jasno postavljeni Božji zahtjevi i ostaje samo pitanje hoćemo li se s njima uskladiti. Hoćemo li prihvatiti uvjete iznesene u Njegovoj Riječi i odvojiti se od svijeta? Ovo nije posao za jedan trenutak ili jedan dan. Ne ispunjava se klanjanjem pred obiteljskim oltarom ni službom samo na riječima, niti pak javnim ukorom i molitvom. To je posao za cijeli život. Naše posvećivanje Bogu mora biti živo načelo isprepleteno sa životom, i voditi k samoodricanju i samopožrtvovnosti. Ono mora biti podloga svih naših misli i izvor svakog djela. To će nas uzdići iznad svijeta i odvojiti nas od njegovog zlog utjecaja.

Naše vjersko iskustvo utječe na sve što činimo i ako je ono utemeljeno na Bogu i ako razumijemo tajne pobožnosti, ako svakodnevno primamo silu svijeta koji će doći i održavamo zajednicu s Bogom, i u prisutnosti smo Duha, ako se svakoga dana sve čvršće držimo uzvišenijeg života i postajemo sve bliži Otkupiteljevom probodenom boku, u nas će se utkati sveta i uzvišena načela.

Tada će nam postati podjednako prirodno težiti čistoći i svetosti i odvajanju od svijeta, kao što je anđelima slave prirodno obavljati poslanje ljubavi koje im je dodijeljeno u spašavanju smrtnika od pokvarenih utjecaja svijeta. Svatko tko ulazi na biserna vrata u Božji grad, bit će izvršitelj Riječi. Bit će dionik božanske naravi pošto je utekao tjelesnim željama ovoga svijeta. Naša je prednost da shvatimo puninu koja je u Kristu i budemo blagoslovljeni Njegovim zaslugama. Dovoljno je učinjeno da bismo se uzdigli iz nizine zemlje i svoje osjećaje usmjerili na Boga i nebeske stvari.

Hoće li nas to odvajanje od svijeta poslušnošću božanskoj naredbi onesposobiti za obavljanje djela koje nam je Gospodin ostavio? Hoće li nas to spriječiti da činimo dobro onima koji nas okružuju? Neće. Što se čvršće držimo Neba, veća će biti naša sila korisnosti u svijetu. (Manuscript 1, 26. ožujka 1869., “Marljivost u djelu pripreme”)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Naučite živjeti sretnije” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Sedmo poglavlje poslušajte ovdje.