Adventpress bilten

28. 02. 2020.

Savjeti Adventističke crkve vezano uz pitanje COVID-19

Savjeti Adventističke crkve vezano uz pitanje COVID-19

Savjet Transeuropske divizije po pitanju koronavirusa, zdravlja i misije

26. veljače 2020. — St. Albans, Ujedinjeno Kraljevstvo (Victor Hulbert/Neven Klačmer/APN)

S povećanjem broja zaraženih i širenjem koronavirusa (COVID-19) u srednjouropskim zemljama, posebice u sjevernoj Italiji, Transeuropska divizija (TED) prenosi savjete Odjela za zdravlje pri Generalnoj konferenciji Kršćanske adventističke crkve na svjetskoj razini.

U povodu ovog rastućeg problema, izvršna tajnica Transeuropske divizije Audrey Andersson je izjavila: “Moramo biti oprezni i slijediti trenutne zdravstvene upute, poduzimajući nužne i prikladne mjere, dok s druge strane ne želimo da nas ovakve okolnosti ometu u našem misijskom djelovanju.” Djelatnici Transeuropske divizije će nastaviti pratiti zdravstvene smjernice i ograničenja u različitim zemljama te djelovati na vrijeme, sukladno prilikama u pojedinim zemljama.Trenutni savjeti Zdravstvenog odjela Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve su:

  • Učestalo perite ruke sapunom i vodom, ili vlažnim maramicama za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Ako kašljete ili kišete, učinite to prekrivši lice rukama. Dok putujete, nosite sa sobom maske za lice. Ukoliko ste u prigodi da se nalazite među ljudima koji kašlju i kišu, te vam se nalaze blizu, ne ustežite se upotrijebiti svoju masku (u zračnoj luci, u zrakoplovu, čekaonicama, trgovačkim centrima, učionicama i na drugim okupljalištima ljudi).
  • Zadržite društvenu udaljenost — najmanje metar razmaka između vas i druge osobe. Izbjegavajte bliski kontakt s onima koji kašlju, kišu ili im curi nos.
  • Izbjegavajte trljanje i dodirivanje vlastitih očiju, nosa ili usta.
  • Ako počnete kašljati ili osjetite promjene pri disanju, potražite zdravstvenu pomoć te, kad je primite, podijelite s kim ste sve bili u kontaktu i gdje ste putovali.
  • Izbjegavajte javna mjesta i izravan dodir sa životinjama i životinjskim proizvodima.
  • Kod pripreme hrane prakticirajte siguran način pripreme (dobro kuhana hrana, dobro oprani proizvodi te uporaba pasteriziranog mlijeka).
  • Savjetujte se o cijepljenju protiv gripe prije putovanja.
  • Izbjegavajte putovanja u područja velike rasprostranjenosti tog virusa.

Ako smatrate da ste bili izloženi na putovanju, ili da ste bili u doticaju sa zaraženim pojedincem, potražite savjet vašeg obiteljskog liječnika. Svakako podijelite s liječnikom gdje ste sve putovali. Postoji nužni oprez u vezi s ovim pitanjem i ovo nije vrijeme za paniku, već za tihu predaju i povjerenje u Boga.

Vrlo praktične dodatne savjete o tome možete naći na internetski stranicama Svjetske zdravstvene organizacije — World Health Organisation. Pratite preporuke Kriznog stožera Vlade Republike Hrvatske. Tamo ćete pronaći više savjeta o kućnoj karanteni ako ste se vratili iz područja koje je jako pogođeno ovim virusom.

Područje Europe gdje je trenutno virus najrasprostranjeniji je sjeverna Italija. Vodstvo Kršćanske adventističke crkve u toj zemlji slijedi naputke Vlade te zemlje da se u područjima koja su u izolaciji, i u koja je zabranjeno putovati zbog visoke rasprostranjenosti virusa, ne održavaju bogoslužja u mjesnim crkvama, već da vjernici prate internetske prijenose bogoslužja iz drugih dijelova zemlje koja nisu pogođena ovim virusom u središnjoj Italiji. Mogu se također pratiti i bogoslužja putem adventističkog radijskog programa na frekvencijama u ovoj zemlji. Više o stanju u Italiji možete pratiti na stranicama Intereuropske divizije — Inter-European Division website.

Trenutno ne postoji namjera otkazati ili odgoditi niti jedan program koji uključuje djelatnike TED-a diljem Europe, a ukoliko se stanje bude promijenilo, svi sudionici će biti pravodobno obaviješteni. Naša je namjera nastaviti misiju, rukovođenje i obuku vjerništva u okvirima sigurnosti te sukladno naputcima državnih službi.

Uz sve navedeno, Odjel za zdravstvo Hrvatske konferencije naglašava još dvije korisne napomene kad je u pitanju prevencija:
— Maske nisu potpuna zaštita, pogotovo obične kirurške maske. Puno je učinkovitije da masku nose osobe koje su pod sumnjom ili su oboljele.
— Vrlo je bitno unositi dovoljnu količinu tekućine te vitamina i minerala koji su tijelu prijeko potrebni za uobičajenu funkciju i obranu organizma. Ovo najčešće ni mediji ne ističu. Kao što je već poznato, najugroženija skupina su stariji, kronični bolesnici te imunokompromitirani; stoga je vrlo bitno da se držimo načela zdrave prehrane kako bi naš imunitet mogao adekvatno reagirati na patogene.

Za više informacija pogledajte:

 

Savjet uprave Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj u vezi s koronavirusom

Uprava Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj pridružuje se gledištu Transeuropske divizije o tome kako postupati kad je u pitanju trenutno stanje i širenje koronavirusa. Pozivamo sve naše crkve i crkvene djelatnike da slijede zdravstvene naputke u prevenciji i zaštiti od zaraze koronavirusom, te da se prilikom održavanja naših javnih skupova i bogoslužja primijene svi navedeni zdravstveni naputci. Svakako primjenjujmo u svojem životu te preporuke, kao i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, Zdravstvenog odjela Adventističke crkve, te kriznog stožera Vlade Republike Hrvatske.

Usprkos neizvjesnosti i mnogim pitanjima koja imamo, pozvani smo slijediti zdravstvene savjete i imati potpuno povjerenje u Boga te ne širiti nepotrebnu paniku. Naša bogoslužja, programi, sastanci i misijske inicijative idu prema ustaljenim rasporedima, a ukoliko dođe do kakvih promjena, uprava Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve će pravodobno obavijestiti pastore, vodstva mjesnih crkava i vjernike.


Priopćenje Intereuropske divizije

Priopćenje Intereuropske divizije

Bern, 23. veljače 2020.

U subotu, 25. siječnja 2020. godine, pastor mjesne crkve u Italiji potpisao je izjavu s predstavnicima drugih vjerskih zajednica, koja se tiče dijaloga s različitim vjerskim zajednicama. Ova izjava je sadržavala neke stavove koji se ne slažu s načelima Adventističke crkve kad su u pitanju odnosi između različitih crkava.

Uprava Intereuropske divizije Kršćanske adventističke crkve (EUD) ne slaže se s potpisivanjem tog dokumenta, i potvrđuje svoj stav o uključivanju crkvenih organizacija i njihovih predstavnika u ekumenske projekte. Kao rezultat toga, službenici EUD žele pojasniti uključenost pastora i vođa Adventističke crkve na sastancima i događajima koji uključuju predstavnike drugih vjerskih zajednica.

Uprava Intereuropske divizije ohrabruje sve crkvene organizacije na svojem području da se drže dragocjenih načela koja se nalaze u Svetom pismu, u spisima Ellen G. White i drugim dokumentima i izjavama danim od strane Adventističke crkve, a tiču se odnosa prema drugim vjerama i vjerskim zajednicama, te da ih poučavaju. Mi potvrđujemo da:

  • Adventistička crkva je naklonjena razgovorima i srdačnim odnosima uzajamnog poštovanja i razumijevanja s drugim vjerskim zajednicama na svim razinama crkvene organizacije. Mi smo u potpunosti uvjereni i jako branimo slobodu savjesti i vjersku slobodu kao pravo svih ljudskih bića, dakle ne kao nešto što tražimo samo za nas, nego kao pravo koje se treba jamčiti svima, pa i onima koji misle drukčije od nas.
  • Pod dijalogom i uzajamnim razumijevanjem ne podrazumijevamo slaganje s drugima samo da bismo održali srdačne odnose.
  • Naša osnovna vjerovanja su pomnjivo i mukotrpno građena na sigurnom temelju Svetog pisma. Te izjave vjere definiraju naš identitet kao vjerske zajednice ili crkve, i trebaju se uvijek čuvati kao naša oznaka.
  • Kao predstavnici Adventističke crkve mi ne trebamo pregovarati niti praviti kompromis u vezi s
    bilo čim što ide protiv načela naše crkve i njezinih osnovnih vjerovanja. (Za sva daljnja objašnjenja potražite službene izjave Adventističke crkve u vezi s raznim pitanjima)

Mi cijenimo i izjavu uprave Unije crkava u Italiji, objavljenu 31. siječnja. Ona jasno pokazuje da događaj iz Bologne ne mijenja službeni stav Adventističke crkve u Italiji.

Priopćenje uprave Adventističke crkve u Italiji

Draga braćo i sestre, svjesni smo neugodnosti i razočaranja nastalog zbog vijesti s ekumenskog događaja u kojem je sudjelovao adventistički pastor Giovanni Caccamo, tijekom kojeg je on potpisao dokument naslovljen “Carta di Bologna”.

Ovaj događaj i potpisivanje dokumenta ne predstavlja stav Adventističke crkve u Italiji. Kao službenici Talijanske unije, mi nismo bili upoznati s ovim programom koji je bio inicijativa pastora mjesne crkve u Bologni. Izražavamo naše žaljenje zbog posljedica i događaja.

Kao službenici i vođe crkve u Italiji mi cijenimo i podržavamo sve inicijative koje omogućavaju svjedočenje naše vjere s poštovanjem i prijateljstvom. Naša je namjera osigurati da se naš glas čuje na svakom sastanku, ekumenskom ili nekom drugom, da bismo podijelili svoju vjeru s drugima.

Ipak, mi se ograđujemo od bilo kakvih izjava koje podrivaju našu slobodu naviještanja ili nas vode podčinjavanju tuđim odlukama pod vodstvom neke crkve. Mi ne možemo i nećemo priznati vlast takve crkve nad našim odlukama.

Dakle, potpisani dokument je mogao imati dobre namjere u cjelini, ali neki njegovi dijelovi se ne slažu sa službenim stavovima Crkve adventista sedmoga dana. Svjesni toga, ograđujemo se od ovog dokumenta, usprkos činjenici što prepoznajemo dobre namjere koje su ga pokrenule, a to je uspostava dijaloga mira i poštovanja između različitih vjerskih zajednica u tom području.

Neka nam Gospodin pomogne da budemo dobri svjedoci vjere i milosrđa primljenog od Isusa Krista, znajući da naše poslanje nikada ne smije biti uvjetovano bilo kojom zemaljskom organizacijom ili vlasti.