Zaštitni oklop

10. 04. 2020.

“K svojima dođe, ali ga njegovi ne primiše.” (Ivan 1,11)

Onaj koji je otkupio ljudsku obitelj vlastitom krvlju, osuđuje svaku uvredu nanesenu Njegovom djetetu, kao da je nanesena Njemu osobno. Njegov Zakon treba proširiti oklop božanske zaštite na svaku dušu koja se uzda u Njega. Kristove optužbe i kletve koje je izrekao bile su praćene povicima najdublje žalosti. …

Neposredno uoči svojeg raspeća promatrao je grad (Jeruzalem) i plakao nad njim govoreći: “Kad bi i ti u ovaj dan priznao ono što ti je za mir! Ali je sada sakriveno tvojim očima.” (Luka 19,42) Onda je zašutio. Stigli su na vrh Maslinske gore i ugledavši Jeruzalem, učenici su počeli klicati hvale Bogu. Međutim, zapazili su da se njihov Učitelj, umjesto da se raduje, guši u suzama.

Krist se približavao svršetku svojeg poslanja i znao je da će dan kušnje Jeruzalema završiti kada taj trenutak dođe. Ipak, oklijevao je izgovoriti riječi propasti. Tri godine dolazio je tražeći rod i nije ga nalazio. Tijekom tih godina u duši je imao samo jedan cilj — da nezahvalnim i neposlušnim ljudima iznese svečane opomene i uputi velikodušne pozive Neba. Silno je želio da narod prihvati Njegove riječi.

Kako ga je samo milosrdno pozivao! S kolikom se zabrinutošću trudio da u ljudskim srcima probudi razumijevanje da je On jedina nada Izraela, obećani Mesija. … Njegovo životno djelo sastojalo se u tome da uvjeri svoj neposlušni narod da mu je On jedina nada. Činio je sve što je mogao da ga spasi. Ali na završetku svojeg djela na ovom svijetu morao je u patnji i suzama reći: “Vi nećete da dođete k meni da imate život.”

Oblak božanskog gnjeva rastao je nad Jeruzalemom. Krist je vidio grad pod opsadom. Vidio ga je izgubljenog. Glasom punim suza uzviknuo je: “Kad bi i ti u ovaj dan priznao ono što ti je za mir! Ali je sada sakriveno tvojim očima.” (redak 42)

Iznosim ovaj nedovoljno dojmljiv prikaz … onima koji i danas hode istom tom zemljom odbacujući poruku o Božjoj milosti. (Letter 317a, 10. travnja 1905., “Dragoj braći koja rade u zdravstveno-misionarskom djelu”)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Naučite živjeti sretnije” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Dvadeset prvo poglavlje poslušajte ovdje.