Ljubaznost kao vrlina

12. 04. 2020.

“A vi, očevi, ne razdražujte djece svoje, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom.” (Efežanima 6,4 — Varaždinska Biblija)

Bog poziva vjernike da prestanu tražiti pogreške i da odbace grubi i neučtivi govor. Roditelji, neka riječi kojima se obraćate djeci budu ljubazne i prijazne kako bi anđeli mogli imati vašu pomoć kada ih privlače Kristu. U obiteljskoj crkvi potrebna je temeljita obnova. Ona treba započeti odmah. Neka svako gunđanje, prkošenje i svađe prestanu. Oni koji prkose i bogohule ušutkavaju nebeske anđele i otvaraju vrata zlim anđelima.

Muž i žena trebaju znati da imaju dovoljno tereta za nošenje i bez razlika koje se mogu uvući među njih. Svi koji naprave prostor za sitne razlike, pozivaju Sotonu u svoj dom. Djeca osjećaju duh prepiranja u običnim sitnicama. Zle sile igraju svoju ulogu i čine da roditelji i djeca postanu nevjerni Bogu.

Moja braćo i sestre, zar nećete raditi zajedno s Bogom? Zalagati se za mir i sklad? Molite se za povoljan i posvećujući utjecaj Duha Svetoga. Neka vaše usne vodi zakon ljubaznosti. Ne budite ogorčeni, neučtivi i bezobzirni. Budite dosljedni vjeri koju ispovijedate. …

Kada odlučite nositi Kristov jaram i kada poslušate poziv: “Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca” (Matej 11,29), prestat ćete stavljati jaram na vrat drugog. Prestat ćete tražiti pogreške. Nećete više smatrati vrlinom to što se razlikujete od ostalih. Zadržavat ćete se na onim temama oko kojih se možete složiti.

Mi se pripremamo za susret sa svojim Gospodinom kada dođe na nebeskim oblacima sa silom i velikom slavom. U tom velikom i plemenitom poslu moramo pomagati jedni drugima. Roditelji trebaju unijeti u svoj dom koliko je god moguće više sunčevog svjetla i topline. Na njima je da ispune svoje domove suncem, što će učiniti ljubaznim riječima i djelima. …

Nemojte služiti Božjem neprijatelju pokazivanjem grubog i neljubaznog duha. U raj će doći samo oni koji pobijede kušnju da govore i ponašaju se neučtivo i oštro. Pokorite se Kristovom umu, govorite Kristove riječi i Gospodin Isus bit će posredovanjem svojega Duha Svetoga gost u vašem domu. (Letter 133, 12. travnja 1904., Edsonu i Emmi White)