Adventpress bilten

20. 03. 2020.

Odgođeno redovno zasjedanje Generalne konferencije

Odgođeno redovno zasjedanje Generalne konferencije

Zagreb, 20. ožujka 2020., APN (Neven Klačmer)

Na svojem jučerašnjem sastanku Izvršnog odbora, Generalna konferencija Kršćanske adventističke crkve na razini svijeta donijela je odluku o odlaganju redovitog zasjedanja Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve — koje se trebalo održati u Sjedinjenim Američkim Državama, u gradu Indianapolisu, od 25. lipnja do 4. srpnja ove godine — uslijed svjetske pandemije koronavirusa (COVID-19).

Također je donesena odluka da će se prigodom ponovno organiziranja zasjedanja promijeniti neke ustaljenje prakse oko organizacije i zastupnika. Izvršni odbor je na prijedlog Administrativnog odbora ovog vrhovnog crkvenog tijela donio odluku da se zasjedanje Generalne konferencije odloži do 20. svibnja 2021. godine, kad bi se, ako to bude moguće, održalo odloženo zasjedanje, ponovno u Indianapolisu, ali samo od 20. do 25. svibnja, bez popratnih sadržaja te na prilagođeni način zbog novonastalih okolnosti u svijetu.

Ted N. C. Wilson, kao predsjedavajući Generalne konferencije i ovog odbora, u svojoj izjavi za tisak istaknuo je kako ovo nije bila mjera koju su lako donijeli, ali su okolnosti takve da se morao povući taj potez. U svojem zaključnom govoru istaknuo je kako ova globalna svjetska kriza poziva adventiste diljem svijeta da služe drugima. “Ovo je vrijeme za adventiste da šire nadu i ohrabrenje. Pozvani smo biti čimbenici stabilnosti i stupovi nade.” Božja riječ kaže u 2. Timoteju 1,7 da nam “Bog nije dao duh bojažljivosti”. U tom kontekstu predsjednik je istaknuo svoje uvjerenje da će Božja misija ići naprijed. “Koronavirus ne može spriječiti propovijedanje trostruke anđeoske poruke. Božje djelo neće biti zaustavljeno!”

U vremenu do novog zasjedanja Generalne konferencije dosadašnje će vodstvo voditi crkvu u ovom važnom poslu.


Izjava Kršćanske adventističke crkve o daljnjim postupanjima u povodu epidemije koronavirusa (COVID-19)

Izjava Kršćanske adventističke crkve o daljnjim postupanjima u povodu epidemije koronavirusa (COVID-19)

Zagreb, 19. ožujka 2020.

Krizni stožer Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj na čijem je čelu uprava crkve i Humanitarna organizacija ADRA upravlja novonastalim prilikama na sljedeće načine:

1) Prateći naloge nacionalnog Kriznog stožera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i civilne zaštite, Kršćanska adventistička crkva otkazala je sva posebna i redovna okupljanja, bogoslužja i putovanja u svojoj organizaciji.

2) Komunikacijskim kanalima ukazuje se na najnovije informacije nacionalnog kriznog stožera i daju se upute za djelovanje i ponašanje vjernika tijekom posebnih mjera objavljenih od nadležnih državnih tijela.

3) Organizirane su molitve u koje su uključene sve mjesne adventističke crkve diljem Hrvatske. Prema određenom rasporedu svaki dan vjernici jedne crkve mole za dobro u borbi protiv bolesti koronavirusa. Mole za vjernike, sugrađane, oboljele i njihove obitelji, za zdravstveno osoblje, dužnosnike i ustanove koji upravljaju ovom krizom na državnoj razini, kao i za sve ugrožene na cijelom svijetu.

4) Bogoslužja će se nastojati priređivati i prenositi sa službenih internet stranica.

5) Pokrenuti su posebni timovi mlađih volontera koji, prema uputama za zaštitu od zaraze, pomažu starijim i potrebitim osobama.

U obraćanjima svojim vjernicima i svim sugrađanima, Kršćanska adventistička crkva — uz ukazivanje na odgovorno pridržavanje svih mjera koje je proglasio Hrvatski zavod za javno zdravstvo — nastoji zadržati duh ohrabrenja i povjerenja u Boga te biti od pomoći društvu u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom.

Uprava i krizni stožer Adventističke crkve održavaju sastanke putem interneta, u koje su uključeni i svi pastori Hrvatske konferencije, kako bi se uskladili u svojem djelovanju i pravodobno informirali vjernike i javnost o svim promjenama i potrebama koje se mogu pojaviti.

Dobri Bog neka nas sve vodi, čuva i blagoslovi mudrošću i zdravljem. Budimo pozitivni, držimo se zajedno u duhu, ohrabrujmo se, molimo jedni za druge i ukazujmo na kršćansku vjeru i nadu.


Poziv predsjednika Crkve adventista sedmog dana Ted N. C. Wilsona

Poziv predsjednika Crkve adventista sedmog dana Ted N. C. Wilsona

Predsjednik Kršćanske adventističke crkve u svijetu, Ted N. C. Wilson, pozvao je 9. ožujka 2020. vjernike i sve stanovništvo svijeta na molitvu za one koji su zahvaćeni bolešću prouzročenom koronavirusom te sve koji su izgubili svoje voljene. Budimo snažni svjedoci u dijeljenju Kristove ljubavi i brige za ljude u potrebi na način koji će biti od pomoći i zdravstveno odgovoran.

S obzirom na novonastalo stanje, postavljaju se pitanja u vezi s održavanjem zasjedanja Generalne konferencije 2020. u Indianapolisu, od 25. lipnja do 4. srpnja 2020. godine. Budite sigurni da službenici Generalne konferencije i ostali suradnici i dužnosnici Adventističke crkve razmatraju stanje i sve moguće scenarije. Uložit ćemo svaki napor da se pronađu najbolja rješenja u slučaju nastavka ovakvih okolnosti koje bi mogle utjecati na zdravlje i putovanja. Ipak, u ovom trenutku svi planovi za održavanje zasjedanja i dalje vrijede. Molimo se za Božje vodstvo i usmjerenje u svemu što radimo.

Oslonimo se u potpunosti na Gospodina dok se pozivamo na obećanje iz Psalma 37.3-5: “U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru. Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi.” Kao crkva na svjetskoj razini, mi smo u Njegovim rukama, ma s kakvim se poteškoćama suočili tijekom propovijedanja Radosne poruke o Kristu, Njegove trostruke anđeoske vijesti i Njegovog skorog drugog dolaska. Hvala vam za molitve za Božju crkvu i njezino djelo!

Ted N. C. Wilson, predsjednik Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve u svijetu