Svetost srca

17. 05. 2020.

“Jer ovo je savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim nakon onih dana, riječ je Gospodnja: Zakon ću svoj staviti u njihovu nutrinu i upisati ga u srce njihovo. I ja ću njima biti Bog, a oni će biti puk moj.” (Jeremija 31,33 — Varaždinska Biblija)

Kada je Božji zakon zapisan u srcu, on će se pokazati u čistom i svetom životu. Božje zapovijedi nisu mrtvo slovo na papiru. One su duh i život i čak i maštu i misli podređuju Kristovoj volji. Srce u kojem su one upisane bit će najmarljivije čuvano jer iz njega izvire život. Svi koji ljube Isusa i drže zapovijedi izbjegavat će i samu pojavu zla ne zato što bi bili prisiljeni na to, već zato što oponašaju čisti uzor i osjećaju odbojnost prema svemu što se protivi Zakonu upisanom u njihovim srcima. Oni se neće osjećati samodovoljnima, već će se oslanjati na Boga jer ih je samo On kadar sačuvati od grijeha i nečistoće. Ozračje oko njih bit će čisto. Oni neće iskvariti svoju dušu niti duše drugih. Bit će im zadovoljstvo činiti pravicu, ljubiti milost i skromno pred Bogom hoditi.

Opasnost koja leži pred onima što žive u ovim posljednjim danima odsutnost je čiste vjere i svetosti srca. Preobražavajuća Božja sila nije preobrazila njihov karakter. Oni tvrde da vjeruju u svete istine onako kako je to činio hebrejski narod, ali budući da ne provode istinu u djelo, neznalice su i u pogledu obaju Saveza, i u pogledu Božje sile. Sila Božjeg zakona vrši utjecaj svuda naokolo, ali ne i u duši koja treba biti obnovljena u pravu svetost. …

Božja je namjera da biblijski učitelj bude po karakteru i u obiteljskom životu predstavnik načela istine koja poučava svoje bližnje.

Ono što čovjek jest ima veći utjecaj nego ono što govori. Tih, postojan i pobožan život živa je poslanica koju poznaju i čitaju svi ljudi. Čovjek može govoriti i pisati kao anđeo, ali njegovo ponašanje i djela mogu podsjećati na djela demona. … Pravi karakter nije nešto što se oblikuje vani i navlači na sebe, već nešto što zrači iznutra. Ako stvarna dobrota, čistoća, krotkost, poniznost i jednakost prebivaju u srcu, ta će se činjenica odraziti u karakteru, a takav je karakter pun sile. (Review and Herald, 17. svibnja 1887.)