Cijena spasenja

6. 06. 2020.

“I zaboravili ste opomenu, premda je takva koja vam se upućuje kao sinovima: Sine moj, ne preziri karanja Gospodnjega, niti se kloni kad te kara, jer Gospodin kara onoga koga ljubi i šiba svakoga koga usvaja za svoga sina.” (Hebrejima 12,5.6)

Krist je naš Uzor. Bio je izložen nevoljama. Pretrpio je stradanje i ponizio se postavši čovjek. Krist je nosio svoj teret bez nestrpljenja, nepovjerenja i nezadovoljstva. Nije iskusio ništa manje kušnje zato što je bio božanski Sin Božji. Ti nemaš nijednu nevolju, nepriliku niti teškoću koja jednakom težinom nije pritiskala Božjeg Sina, niti pak tugu kojoj Njegovo srce nije bilo isto toliko izloženo. Njegovi su osjećaji mogli biti povrijeđeni kao i tvoji. A opet, Kristov život i karakter bili su besprijekorni. Njegov karakter sastojao se od moralnih vrlina uključujući sve što je čisto, istinito, ljupko i vrijedno hvale.

Bog nam je pružio savršen Uzor bez mane. On je tebe odlučio učiniti sposobnim, učinkovitim radnikom. Um koji je Njemu po volji treba biti očišćen, uzvišen i oplemenjen. Ako se umu dopusti da se bavi sitnicama, neizbježno će oslabjeti jer je to posljedica nepromjenjivih zakona. Bog želi da Njegovi sluge prošire opseg razmišljanja i planove rada, kao i da svoje sposobnosti dovedu u stvaran dodir sa svime što je veličanstveno, uzvišeno i plemenito. To će umnim sposobnostima dati novi polet i gipkost. Njihove misli bavit će se mnogim temama, a energiju će upotrijebiti za šire, dublje i veće djelo plivajući u dubokim i prostranim vodama koje nemaju ni dna ni obale. …

Bog proniče u ljudsko srce i karakter i onda kada ljudi vlastito stanje ne vide onakvo kakvo jest. On uviđa da će Njegovo djelo i cilj ispaštati ako se ne iskorijene neprimijećene i samim tim neispravljene zablude. Krist nas naziva svojim slugama ako činimo sve što nam nalaže. Svakom je čovjeku dodijeljeno njegovo posebno područje i mjesto rada, kao i djelo, a Bog ne traži ništa više i ništa manje od najmanjih kao ni od najvećih, nego da ispune ono za što su pozvani. Mi ne pripadamo sebi. Milošću smo postali Kristovi sluge. Kupljeni smo krvlju Božjeg Sina. (Letter 16, 6. lipnja 1875., starješini G. I. Butleru, bivšem predsjedniku Generalne konferencije)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Šesto poglavlje poslušajte ovdje.