Čudo križa

16. 06. 2020.

“Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim — srebrom ili zlatom — od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog načina života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta.” (1. Petrova 1,18.19)

Ovo je bio dobar dan za stanovnike Iowe. Naš sastanak trajao je negdje do jedan. … Dragocjeni dar spasenja i otkupljenja za sve koji ih prihvate djelovao je toliko čudesno, toliko iznad našeg ograničenog, nesavršenog razumijevanja, da je govor previše siromašan kako bi dočarao beskonačne blagoslove koji su nam nadohvat ruke zahvaljujući Otkupitelju svijeta. Njegova moć spustila se do naše slabosti.

Isuse, dragocjeni Spasitelju! Možemo proučavati Očevu ljubav zašto je dao svojega milog Sina da umre za pali svijet. Dok izučavamo tu neizrecivu ljubav u svjetlu golgotskog križa, ispunjavamo se čuđenjem i divljenjem. Vidimo milost, nježnost i oprost skladno pomiješane s pravdom, dostojanstvom i silom. Isus nalaže grešniku da gleda u Njega i da živi. “Ja sam te”, kaže On, “otkupio.” Ponor propasti koji je otvorio grijeh premošćen je križem s Golgote. Pokajnička duša koja vjeruje shvaća da nas njime naš milostivi Otac miri sa sobom.

Poznavanje Krista otkriva dubinu grijeha i njegovu strahotu, dok vjerom uviđamo pročišćujući potok, Kristovu krv koja ispire svaku, i najmanju mrlju grijeha. Ovo spasenje ne može se cijeniti polovično. Spasenje koje nam je dano Isusovom krvlju neprocjenjivo je. Taj dar mora se potpuno prihvatiti vjerom kao veliki Božji dar u Isusu Kristu. Teret naših grijeha i naših patnji položen je na Onoga koji je milostiv da oprosti i moćan da spasi.

Zašto smo toliko hladni? Zašto smo toliko svjetovni? Zašto smo toliko nemarni? Zašto Isusova ljubav ne gori na oltaru naših srca? On je ponio teret naših grijeha i naših muka — zašto naša vjera nije veća? Zašto ne vjerujemo potpuno i ne primamo vjerom sve iz te ruke koja je prikovana za križ da bi mogla biti svemoguća da spasi? Zašto nemamo povjerenje u tu ljubav koja nam je pokazana u takvoj beskonačnoj žrtvi da možemo živjeti?

Gledajte u križ vjerom. Gledajte i živite. Ovo će biti naše izučavanje i pjesma cijelu vječnost. (Letter 6, 16. lipnja 1881., Edsonu i Emmi White)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Četrnaesto poglavlje poslušajte ovdje.