Slavna baština

20. 06. 2020.

“Hvalite Boga u Svetištu njegovu, slavite ga u veličanstvu svoda nebeskog! Hvalite ga zbog silnih djela njegovih, slavite ga zbog beskrajne veličine njegove! Hvalite ga zvucima roga, slavite ga harfom i citarom! Hvalite ga cimbalima zvučnim, slavite ga cimbalima gromkim! Sve što god diše, Jahvu neka slavi! Aleluja!” (Psalam 150,1-6)

Jučer u deset sati stigli smo u Istočni Portland u Oregonu. Na putu iz Walla Walle u utorak ujutro automobili su se zaustavili na dvadeset minuta, onako kako to obično rade, pokraj slapova Multnomah. Gotovo svi su izišli iz automobila i uspeli se na uzvisinu s koje se pruža krasan pogled na taj čudesno lijep, veličanstven prizor. …

Na nasipu su izgrađene stube od kojih vodi izlomljena staza, a zatim još drvenih stuba. Ovo se ponavljalo mnogo puta sve dok nismo stigli do seoskog mosta koji je premošćivao jaz iznad prvog slapa i dok nismo prešli preko njega. Iznad ovoga je veliki slap i zove se Nevjestin veo. Voda se obrušava s visine od dvjesto sedamdeset i četiri metra. Pri svojem padu ona udara u stijene koje strše iz vode i razbija se u široku i divnu vodenu lepezu. To je prekrasan prizor.

Voljela bih da sam mogla provesti cijeli dan na tom mjestu, okružena divnom prirodom. Ipak, bili smo zahvalni na trenucima tijekom kojih smo promatrali ljupki i veličanstven krajolik, iako smo se do njega popeli s naporom da bismo ga, stojeći na mostu, mogli promatrati. …

Prizvala sam u misli riječi psalmista koji poziva sve što diše da slavi Gospodina i da se živa i neživa priroda ujedine u zbornom proslavljanju i zahvaljivanju Bogu. Njegovo obraćanje stvorenju i pojavama bez razuma najmoćniji je ukor onima koje je blagoslovio razumom ako njihova duša ne odsjajuje i njihove usne ne objavljuju Božje veličanstvo i slavu.

“Hvalite ga, sunce i mjeseče, hvalite ga, sve zvijezde svjetlosne! … Hvalite Jahvu sa zemlje, nemani morske i svi bezdani! Ognju i grade, sniježe i maglo, olujni vjetre, što riječ njegovu izvršavaš!” (Psalam 148,3-8) Svi ovi Božji predstavnici u prirodi udružuju se u veličanju i proslavljanju Svemogućega. I tko će među Božjim stvorenjima biti nijem kad svaka zvijezda dok prelazi svoj put, svaki dašak vjetra koji prolazi zemljom, svaki oblak koji zatamnjuje nebeski svod i svaki pljusak i sunčana zraka ističu slavu Boga koji vlada na nebesima? (Manuscript 9, 20. lipnja 1884., “Posjet slapovima Multnomah”)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Osamnaesto poglavlje poslušajte ovdje.