Voljeti znači služiti

22. 06. 2020.

“Neka bude hvaljen Bog, Otac našega gospodina Isusa Krista, koji nas po svome velikom milosrđu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih ponovo rodi za živu nadu, za neprolaznu, neokaljanu, neuvelu baštinu koja vam stoji sačuvana u nebesima.” (1. Petrova 1,3.4)

Vjera Isusa Krista znači nešto više od puke priče. Kristova pravednost sastoji se od ispravnih postupaka i dobrih djela iz čistih, nesebičnih pobuda. Izvanjska pravednost, bez ukrašavanja nutrine, neće biti ni od kakve koristi. “A ovo je poruka koju smo čuli od njega i koju vam dojavljujemo: Bog je svjetlo i nikakve tame nema u njemu. Ako tvrdimo da smo u zajedništvu s njim, a živimo u tami, lažemo i ne postupamo prema istini. Ali ako u svjetlu živimo, kao što je on u svjetlu, u zajednici smo jedan s drugim, i krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha.” (1. Ivanova 1,5-7) Ako nemamo svjetlo ni ljubav Božju, nismo Njegova djeca. Ako ne sabiremo s Kristom, prosipamo. Svi imamo nekakav utjecaj i taj utjecaj određuje sudbinu drugih za njihovo sadašnje i buduće dobro, ili za vječnu propast.

Svi trebamo naučiti pouke u Kristovoj školi kako bismo usavršili kršćanski karakter i postigli jedinstvo s Kristom. Krist je rekao svojim učenicima: “Zaista, kažem vam, ako ponovo ne postanete kao mala djeca, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko.” (Matej 18,3) Objasnio im je bît. Nije želio da postanu kao djeca po sposobnosti shvaćanja, nego po izostanku svakog zla. Mala djeca ne pokazuju nadmoć ni umišljenost. Njihovo je ponašanje jednostavno i prirodno. Krist je želio da Njegovi sljedbenici njeguju neusiljeno ponašanje, da budu ponizni i slični Kristu. On je učinio našom dužnošću da živimo za dobrobit drugih. Došao je iz nebeskih kraljevskih dvorova na ovaj svijet kako bi pokazao koliko se zanima za čovjeka, a beskonačna cijena koju je platio za njegov otkup pokazuje da čovjek ima toliku vrijednost da je Krist žrtvovao svoja bogatstva i čast u kraljevskim dvorovima kako bi izvukao čovjeka iz poniženja grijeha.

Ako je Veličanstvo Neba moglo učiniti toliko da dokaže svoju ljubav prema čovjeku, što ljudi ne bi trebali biti spremni učiniti jedan za drugoga i pomoći jedni drugima da iziđu iz jame mraka i patnje? (Review and Herald, 22. lipnja 1886.)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Dvadeseto poglavlje poslušajte ovdje.