Zdrav život

25. 06. 2020.

“Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u vama i koji vam je dan od Boga? Ne znate li da ne pripadate sami sebi jer ste kupljeni? Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom!” (1. Korinćanima 6,19.20)

Prvi glasnici Evanđelja poslani su u svijet s riječima: “Blizu je kraljevstvo nebesko!” (Matej 10,7) To je naša poruka danas. Trebamo znati da se rad za duše ne može ograničiti na jednu metodu. Evanđeoski zdravstveno-misionarski rad treba se širiti, ne točno onako kako je zacrtao jedan čovjek, već onako kako nalaže Krist. Sve što se radi mora nositi pečat Duha Svetoga. Trebamo raditi onako kako je Krist radio, na isti, praktičan način. Onda ćemo biti sigurni.

Božanskom nalogu nije potrebna nikakva reforma. Kristov način iznošenja istine ne može se poboljšati. Radnik koji pokušava uvesti metode koje će privući svjetovno usmjerene ljude, pod pretpostavkom da će to kod njih ukloniti dojam da uzimaju križ, umanjuje svoj utjecaj. Sačuvajte jednostavnu pobožnost. Gospodnji blagoslov ne počiva na sluzi čiji govor nosi pečat svjetovnosti. On blagoslivlja riječi onoga koji njeguje jednostavnost istinske pravičnosti.

Naš rad treba biti praktičan. Trebamo znati da čovjek mora čuvati tijelo podjednako kao i dušu. Naš rad obuhvaća mnogo više od stajanja pred ljudima i propovijedanja. U našem radu trebamo služiti tjelesnim slabostima onih s kojima smo došli u dodir. Moramo iznositi načela zdravstvene reforme, izvršiti dojam na svoje slušatelje mišlju da se trebaju brinuti za održavanje vlastitog zdravlja.

Tijelo se mora održavati u zdravom stanju da bi i duša mogla biti zdrava. Tjelesno stanje utječe na duševno. Čovjek koji želi imati tjelesnu i duhovnu snagu mora vladati svojim apetitom. On mora paziti da ne preoptereti svoje tjelesne ili duhovne snage. Vjerno držanje ispravnih načela u jedenju, pijenju i odijevanju dužnost je koju je Bog dao ljudskim bićima.

Gospodin želi da slušamo zakone zdravlja i života. On svakoga smatra odgovornim za pravilnu brigu o svojem tijelu kako bi stalno bilo zdravo. (Letter 123, 25. lipnja 1903., Edsonu i Emmi White)