Rad je blagoslov

13. 07. 2020.

“Ta, sjećate se, braćo, našeg truda i umora! Radili smo noć i dan da nikomu od vas ne padnemo na teret dok smo vam propovijedali Radosnu vijest Božju.” (1. Solunjanima 2,9)

Iako je Pavao kao marljivi učenik sjedio kraj Gamalielovih nogu, naučio je trgovati. Bio je vješt izrađivač šatora. Među Židovima je bio običaj, i među imućnima, i među siromašnima, da poduče svoje sinove i kćeri za neki koristan posao tako da ne ovise o drugima ako naiđu nepovoljne okolnosti, već da budu osposobljeni zarađivati za vlastite potrebe. Oni su mogli biti opismenjeni, ali su morali izučiti i neki zanat. To je bio nezaobilazni dio njihovog obrazovanja.

O Pavlu i Akvili zapisano je da su imali zvanje izrađivača šatora. Dok su propovijedali Evanđelje, Pavao i njegov prijatelj bavili su se svojim šatorarskim zanatom i za to vrijeme mogli su pružiti temeljitije znanje o Kristu svima koji su ih slušali. Radili su da bi pribavili sredstva za svoje uzdržavanje. …

U Korintu je Pavao živio i radio s Akvilom i Priscilom poučavajući ih još savršenije istinu. Veliki apostol nije se stidio ni bojao rada, niti je to pitanje smatrao ponižavajućim na bilo koji način za svoj posao. …

Običaj da se muškarci i žene koji ne rade podupiru osobnim darovima ili crkvenim novcem, ohrabruje ih u grešnim navikama i taj put treba savjesno izbjegavati. Svaki muškarac, žena i dijete trebaju naučiti obavljati pravi, koristan posao. Svi bi trebali svladati neki zanat. To može biti izrada šatora ili neki drugi posao, ali svatko se treba obrazovati tako da koristi udove svojega tijela u neku svrhu. Bog je spreman i voljan povećati prilagodljivost svih koji će se obrazovati za marljiv rad.

Ako čovjek dobrog tjelesnog zdravlja ima imanje i nema nikakvu potrebu da se uposli kako bi se uzdržavao, treba raditi kako bi stekao sredstva kojima može unaprijediti Božji cilj i djelo. “U revnosti ne budite lijeni, u duhu budite gorljivi — Gospodinu služite!” (Rimljanima 12,11 — Varaždinska Biblija) Bog će blagosloviti svakoga tko u tom pogledu bude pazio na svoj utjecaj na druge. (Manuscript 93, 13. srpnja 1899.)