Stalno prisutna pomoć

19. 07. 2020.

“Jahve je dobar onima koji se u njeg uzdaju, on je okrilje u dan nevolje, poznaje one koji se njemu utječu.” (Nahum 1,7)

U Božjoj riječi imamo bogata obećanja ako vjerujemo u Boga i imamo u Njega povjerenje. U opasnosti smo da se oslonimo na vlastite jalove ljudske napore umjesto da vjerujemo Njemu. Svatko tko ima bilo kakvu ulogu u ovoj velikoj pripremi Božjeg djela za posljednje dane, treba Mu se približiti. Kada Bog šalje svoje radnike da za Njega obave neki poseban zadatak, obvezuje se da će biti jedno s njima ako oni budu jedno s Njim. Međutim, ako se odvoje od Boga i pokušaju obaviti taj posao u vlastitoj snazi, nailazit će na svakom koraku na teškoće i obeshrabrenja. Zato imamo obećanje da će nam Gospodin biti desna ruka koja nam pomaže i radi s nama onda kada radimo za Njega.

Ne bi bilo veće ludosti na svijetu ni za koga od nas nego kada bismo sebi pripisali bilo kakve zasluge za svaki ostvareni uspjeh. Što poniznije hodamo s Bogom, to će nam se On više pokazivati u namjeri da nam pomogne. Gospodin nikada nije slao svoje sluge u svijet da obave posao za Njega suočeni sa Sotonom i zlim anđelima koji im se suprotstavljaju, a da im nije pružio božansku pomoć. Veći uspjeh u radu ne ostvarujemo zato što ovisimo o vlastitim naporima umjesto da se oslonimo na pomoć koju nam pruža Bog. Naša je prednost da osjetimo svoju slabost i nedostojnost, pa da onda zatražimo pomoć koju nam je Bog osigurao. U svojoj nevolji možemo uzeti Riječ, i dok osjećamo teret duša, reći: “Evo, Gospodine, Ti si obećao i ja vjerujem Tvojoj riječi.”

Moramo naučiti obraćati se svojem nebeskom Ocu onako kako se dijete obraća svojim zemaljskim roditeljima. Bog kaže: “Ili, ima li tko među vama da bi svome sinu, ako bi ga zamolio kruha, pružio kamen, ili, ako bi ga zamolio ribu, pružio mu zmiju? Dakle: ako vi, premda ste zli, možete davati djeci svojoj dobre darove, koliko će više Otac vaš nebeski dati dobra onima koji ga mole?” (Matej 7,9-11) …

I dok svaki Božji radnik treba vježbati i usavršavati svoje snage najviše što može, ipak se ne treba na njih oslanjati. Izvucite iz sebe najviše, a zatim sve drugo prepustite Bogu. (Manuscript 8, 19. srpnja 1886., “Pobjeđivanje sebe”)