Neka vaše svjetlo zasja

21. 07. 2020.

“Ali, primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas, pa ćete mi biti svjedoci u Jeruzalemu, u svoj Judeji, u Samariji i sve do kraja zemlje.” (Djela 1,8)

Srce mi se ispunilo radošću što među obraćenicima [u Willisu, u Michiganu] vidim toliko mladih muškaraca i žena čija su srca smekšana i pokorena Isusovom ljubavlju, što potvrđuje dobro djelo što ga je Bog učinio za njihove duše. To je uistinu bilo dragocjeno vrijeme. “Vjera srca postiže pravednost, a priznanje usta spasenje.” (Rimljanima 10,10) …

Ključno je da novopridošlice u vjeri imaju osjećaj odgovornosti prema Bogu koji ih je pozvao da priznaju i prihvate istinu, i ispunio im srca svojim svetim mirom da mogu vršiti posvećujući utjecaj na sve s kojima dolaze u dodir. “Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina.” (Izaija 43,10) Bog je svakome dodijelio zadaću da svoje spasenje objavi svijetu.

U pravoj vjeri ne postoji ništa sebično ni isključivo. Kristovo Evanđelje se širi i odiše energičnošću. Opisano je kao sol zemlji, kvasac koji preobražava, svjetlo koje svijetli u tami. Čovjek ne može zadržati Božju naklonost i ljubav, uživati u zajednici s Njim a da ipak ne osjeća nikakvu odgovornost za duše za koje je Krist umro, koje su u zabludi i mraku i koje propadaju u svojim grijesima. Ako oni koji se izjašnjavaju kao Kristovi sljedbenici ne svijetle kao svjetlo svijetu, napustit će ih životodavna snaga, zahladnjet će i ostati bez Krista. Na njima će biti znak ravnodušnosti, lijenost duše nalik na smrt, što će ih učiniti mrtvim tijelima umjesto živim Isusovim predstavnicima.

Svatko mora ponijeti križ i u skromnosti, krotkosti i poniznosti uma preuzeti svoje od Boga dobivene obveze ulažući osobni napor za bližnje kojima su potrebni pomoć i svjetlo. Svi koji se prihvate tih dužnosti steći će bogato i raznovrsno iskustvo, srce će im se razgorjeti i bit će osnaženi i potaknuti za obnovu, ustrajne napore u čuvanju svojega spasenja sa strahom i drhtanjem zato što je Bog onaj koji proizvodi u njima i htijenje i djelovanje da Mu se mogu svidjeti. (Review and Herald, 21. srpnja 1891.)