Opasnost od neodlučnosti

19. 08. 2020.

“Jer je čovjek s razdijeljenom dušom nestalan u svim putovima svojim.” (Jakov 1,8)

Mnogo je onih koji bi služili Isusu kad bi mogli istodobno služiti i sebi. Ipak, to nije moguće. Gospodin neće prihvatiti kukavice u svojoj vojsci. Ne može biti nikakvih obmana. Kristovi sljedbenici moraju Mu biti spremni služiti u svakom trenutku i na svaki način koji se od njih može zahtijevati. Bog će prihvatiti samo predane, uravnotežene i svestrane ljude. “Tko nije sa mnom, taj je protiv mene; tko sa mnom ne sabire, taj prosipa.” (Matej 12,30)

Mnogi su pokušali biti neutralni u krizi, ali nisu uspjeli u svojoj namjeri. Nitko se ne može održati na ničijem tlu. Oni koji to pokušavaju, ispunit će Kristove riječi: “Nitko ne može služiti dvojici Gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati.” (Matej 6,24) Osobe koje otpočinju kršćanski život tako što su napola tamo, a napola ovdje, kakve god bile njihove nakane, naposljetku će otkriti da se nalaze na strani neprijatelja.

Neodlučni muškarci i žene najbolji su Sotonini saveznici. Kakvo god lijepo mišljenje imali o sebi, licemjeri su. Svi koji su odani Bogu i istini moraju se nepokolebljivo boriti za ono što je ispravno zato što je ispravno. Udružiti se s onima koji su neposvećeni, a ipak ostati vjeran istini, jednostavno nije izvedivo. Mi se ne možemo ujediniti s ljudima koji služe sebi i rade na svjetovnim planovima, a da ne izgubimo vezu s nebeskim Savjetnikom. Možemo se oporaviti od neprijateljeve zamke, ali ćemo biti u modricama i ozlijeđeni, a naše iskustvo zasjenjeno. “Zar ne znate da je prijateljstvo prema svijetu neprijateljstvo prema Bogu? Dakle, tko god hoće da bude prijatelj svijetu, postaje neprijatelj Bogu.” (Jakov 4,4)

“Tko ljubi svoj život, izgubit će ga.” (Ivan 12,25) Kada čovjek izgubi štit dobre savjesti, izgubio je suradnju nebeskih anđela. Bog ne radi u njemu. Nadahnjuje ga drugi duh. A biti otpadnik i izdajica Božjeg cilja mnogo je ozbiljnije od smrti, jer to znači izgubiti vječni život. (Manuscript 87, 19. kolovoza 1897., “Svi koji žele živjeti pobožno u Kristu Isusu bit će progonjeni”)