Provjera iskrenosti

23. 08. 2020.

“Ali budite izvršioci riječi, a ne samo slušaoci koji zavaravaju sami sebe!” (Jakov 1,22)

Gospodin zahtijeva službu od svake duše. Oni kojima su otvorena živa proročanstva, koji vide i shvaćaju istinu i pokoravaju tijelo, dušu i duh Božjoj volji, razumjet će da su Spasiteljeve riječi: “Sinko, hajde i radi danas u vinogradu!” (Matej 21,28), zahtjev, a ne prisila. Božja volja objavljena je u Njegovoj Riječi i svi koji vjeruju u Krista ponašat će se u skladu sa svojim vjerovanjem. Oni će biti izvršitelji Riječi.

Iskrenost se ne provjerava riječima, već djelima. Krist nikoga ne pita: “Što govoriš?”, već: “Što činiš?” Ove su riječi pune dubokog značenja: “Kad to znate, blago vama ako to i činite!” (Ivan 13,17) Riječi nemaju nikakvu vrijednost ako se ne izgovaraju u iskrenosti i istini. Dar rječitosti postaje djelotvoran i vrijedan kada su riječi praćene odgovarajućim djelima. Za svaku je dušu najvažnije da čuje Riječ i da je vrši.

“Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim.” (Matej 7,13) …

Imamo dokaz da je na svijetu mnogo prevaranata, ljudi koji kažu: “Idem, Gospodine”, ali ne odu. Možda izgovaraju ljubazne riječi i drže govore koji su na mjestu, ali obmanjuju jer svojim životom otkrivaju da njihove riječi nisu iskovane u Bogu. Stvaran život istinski je pokazatelj karaktera. Svojim riječima i djelima otkrivamo svijetu, anđelima i ljudima vjerujemo li u Krista kao u svojega Spasitelja.

Dobra djela ne kupuju Božju ljubav, nego otkrivaju da mi tu ljubav imamo. Ako predamo svoju volju i put Bogu, nećemo raditi za Božju ljubav, već ćemo biti poslušni Božjim zapovijedima zato što je to ispravno. Učenik Ivan napisao je: “Što se nas tiče, mi ljubimo, jer je on nas ljubio prije.” (1. Ivanova 4,19) Istinski duhovni život otkrivat će se u svakoj duši koja obavlja službu za Krista.

Oni koji su živi u Kristu, prožeti su Njegovim duhom i ne mogu da ne pomognu u Njegovom vinogradu. Obavljaju Božje djelo. Svaka duša treba se moliti i u skladu s tim raditi. (Manuscript 120, 23. kolovoza 1899., “Idi danas radi u vinogradu mome”)