Tajna duhovnog rasta

31. 08. 2020.

“Dok svi zajedno ne dođemo k jedinstvu u vjeri i u pravoj spoznaji Sina Božjega, k savršenom čovjeku, k mjeri punine veličine Kristove.” (Efežanima 4,13)

Kad bi Kristovi sljedbenici iskreno težili mudrosti, bili bi uvedeni u bogata polja istine, njima još potpuno nepoznata. Onaj koji sebe preda Bogu u potpunosti, onako kako je to učinio Mojsije, bit će vođen božanskom rukom podjednako stvarno kao što je vođen veliki vođa Izraela. On može biti skroman i prividno nenadaren, ali ako je srcem punim ljubavi i povjerenja poslušan svakoj objavi Božje volje, njegove će snage bi očišćene, oplemenjene i darovane novom energijom, a sposobnosti uvećane. Kako bude skupljao pouke božanske mudrosti, povjerit će mu se sveti zadatak. Bit će osposobljen da svojim životom proslavi Boga i bude na blagoslov svijetu. …

Danas mnogi ne znaju za rad Duha Svetoga na srcu, kao što je to bio slučaj s vjernicima u Efezu (vidi Djela 19,1-6), pa ipak nema istine koja se jasnije naučava u Božjoj riječi. Na toj su se temi zadržavali proroci i apostoli. Sâm Krist privlači nam pozornost na rast biljnog svijeta kako bi nam ilustrirao silu svojega Duha u održavanju duhovnog života. Sokovi vinove loze, penjući se iz korijena, održavaju rast i dovode biljku do cvjetanja i rađanja ploda. Isto tako i životodavna sila Duha Svetoga, koja proistječe iz Spasitelja, prožima dušu, obnavlja motive i sklonosti, i čak i misli dovodi u poslušnost Božjoj volji omogućujući primatelju da donosi dragocjeni rod svetih djela.

Tvorac tog duhovnog života nevidljiv je, a točno objašnjenje načina na koji se on daje i održava izvan je moći ljudske filozofije. Ipak, rad Duha uvijek je u skladu s pisanom Riječju. Kako je u prirodnom svijetu, tako je i u duhovnom. Tjelesni život iz trenutka u trenutak održava božanska sila, ali ne izravnim čudom, već korištenjem blagoslova u našem dometu. Tako se i duhovni život održava upotrebom onih sredstava koja osigurava Providnost. Da bi Kristov sljedbenik uzrastao “u savršenog čovjeka, u mjeru punine veličine Kristove ” (Efežanima 4,13), mora jesti kruh života i piti vodu spasenja. (Review and Herald, 31. kolovoza 1911.)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Dvadeset sedmo poglavlje poslušajte ovdje.