Nevidljive sile u sukobu

4. 09. 2020.

“On bijaše ubojica ljudi od početka i nije stajao čvrsto u istini, jer u njemu nema istine. … Jer je lažac i otac laži.” (Ivan 8,44)

Mi moramo shvatiti da postoji pali anđeo koji je nekad bio odmah do Krista po časti u nebeskim redovima. Njegovo djelo prijevare vršeno je tako vješto da su anđeli na nižim položajima mislili da je on vladar Neba. Sotona je tako prikazao stvari da izgleda kao da su sve pogrešne glasine koje su se pojavile na Nebu potekle od anđela, dok je on sam unio nagovještaje koji se nikad ne bi začeli u umovima anđela da ih on nije posijao. Zatim je smišljeno te stvari prikazao pred Bogom kao da prenosi volju anđela iako su one potekle od samog Sotone. …

Budući da svoju lukavu prijevaru nije mogao nametnuti Kristu, Sotona Ga je odlučio ocrniti lažnim izjavama i izvještajima. To je dovelo do rata na Nebu tako da je Sotona bio izbačen. On je postao Kristov smrtni neprijatelj. Sotona se na svaki mogući način suprotstavlja Kristovom velikom djelu spašavanja duša.

Dok je još bio u nebeskim dvorovima, Krist je pokušavao ukazati Sotoni na njegovu užasnu zabludu, dok se na kraju Zli i njegovi pristaše nisu otvoreno pobunili protiv samoga Boga. Smatrao je da mu pripada pravo da kao kerubin zaklanjač zauzme viši položaj od Krista. Nakon zbacivanja s Neba došao je na ovaj svijet odlučivši se suprotstaviti Kristu. On nije zabrinut da će izgubiti anđele koje je prijevarom zadobio. On ih ima pod svojom upravom u borbi protiv Božjeg Sina.

Kada je Krist došao na ovaj svijet, Sotona mu je stalno bio za petama pokušavajući Njegov rad učiniti besplodnim. Dok je Krist liječio bolesne i unesrećene, tu je bio i Sotona otežavajući Mu posao spašavanja duša koliko god je mogao. …

Kada bi se duše, osvjedočene u svoje opasno stanje, pitale: “Što moram činiti da baštinim život vječni?” tu bi se odmah našao Sotona i uzburkao umove svećenika i velikaša da se usprotive Spasiteljevom radu i da Mu prepriječe put. No Krist bi se uvijek našao nadmoćnim u odnosu na svojeg suparnika. Ukoravajući sotonske predstavnike, puštao je na slobodu jadne duše svezane Sotoninim lancima. (Letter 292, 4. rujna 1906., dr. D. H. Kressu i njegovoj supruzi u sidnejskom sanatoriju u Australiji)

Preporučujemo:

Audioknjigu “Isusov život” slušajte besplatno na našem YouTube kanalu! Trideset prvo poglavlje poslušajte ovdje.