Budite uvijek spremni odazvati se na Božji poziv

2. 10. 2020.

“Nemojte se prilagođivati ovomu svijetu! Naprotiv, preobličavajte se obnovom svoga uma da mognete uočavati što je volja Božja: što je dobro, ugodno i savršeno!” (Rimljanima 12,2)

Moramo se osloboditi običaja i društvenih stega da ne bismo, kad se načela naše vjere dovedu u pitanje, oklijevali otvoreno pokazati tko smo, čak i ako nas zbog toga budu proglasili čudacima. Neka vam savjest ostane osjetljiva kako biste mogli čuti i najtiši šapat Onoga koji je govorio kao što nikad čovjek nije govorio. Neka svi koji hoće ponijeti Kristov jaram pokažu nepokolebljivu namjeru da čine ono što je pravo samo zato što je pravo. Uprite pogled u Isusa pitajući se na svakom koraku: “Je li ovo Gospodnji put?” Gospodin neće dopustiti da onaj tko tako čini postane žrtva Sotoninih kušnji.

Kada se jave prijepori, što će se sigurno dogoditi, približite se Bogu i On će se približiti vama. I onda, kad neprijatelj navali kao rijeka, odagnat će ga Duh Gospodnji. Donesite odluku da u važnom djelu koje treba obaviti nećete nikome dopustiti da vas svojim utjecajem ili protivljenjem odvrati od jednostavne staze dužnosti. Tada ćete moći reći zajedno s Nehemijom: “Dobrostiva ruka Boga mojega bila je nada mnom.” (vidi Nehemija 2,18)

Kad ljudi koji su povezani s Božjim djelom dopuste sebi da se mogu kupiti i prodati, kad pogaze istinu da bi zadobili naklonost ili odobravanje ljudi, Bog ih upisuje u svoju knjigu kao izdajice svetog povjerenja. Neka svatko sačuva svoju moralnu neovisnost i odluku da njegov um bude oblikovan Duhom Svetim. Bog traži ljude koji će se uvijek odazvati na Njegov poziv, koji neće prenositi riječi onih koji su kolebljivi i nepouzdani jer bi ih takvi u ozbiljnim i neodgodivim situacijama sigurno poveli na pogrešne staze. Gospodin ne želi da mi oponašamo bilo kojeg čovjeka, već da upoznajemo Njega korak po korak. …

Ne trebamo se povoditi za svjetovnim mjerilima niti za svjetovnim uzorima. Božji će narod čuti da se razgovara o provođenju nekih pogrešnih planova i metoda. Govorit će se s nepoštovanjem. Pobožnost će postati predmet šale. Ali poslušajte Božji glas: “Sine moj, ako te grešnici mame, ne pristaj.” (Izreke 1,10) Oni kojima upravlja Božji Duh trebaju izoštriti svoju moć opažanja. … Imajte hrabrosti da činite ono što je pravo. Za sve one koji su izvršitelji Riječi, Gospodnja obećanja vrjednija su od srebra i zlata. Neka svi smatraju velikom čašću što ih Bog priznaje za svoju djecu. (Manuscript 121, 2. listopada 1898., “Uzor vjernosti”)