Najveća zapovijed

5. 10. 2020.

“Učitelju! Koja je najveća zapovijed u Zakonu?” (Matej 22,36)

Vrhunska ljubav prema Bogu i nesebična ljubav među ljudima, to su dvije moćne ruke o kojima ovisi sav Zakon i Proroci. Dobro drvo donosi dobar rod. Ljubav prema Kristu pokazuje se u našoj uzajamnoj ljubavi. Nesebična ljubav prema našim bližnjima jedan je od najjasnijih dokaza u prilog pravoj vjeri. Na osnovi nje svijetu se svakodnevno pruža svjedočanstvo u Kristovu korist.

Želje i strasti moraju se pokoravati i nadzirati kako bi živci bili smireni, a mozak sposoban za jasno sagledavanje dužnosti. To se može postići samo božanskom milošću. Kristovo je Evanđelje glas dužnosti i glas Božji.

Što znači ne poslušati ga, možemo vidjeti u izvještaju o Sotoni, koji je zbog svoje neposlušnosti zbačen s Neba. Najveći talenti i najplemenitiji darovi koji su mogli biti darovani jednom stvorenom biću, bili su dani Luciferu, kerubinu zaklanjaču. Prije pada on je bio sjajno biće. Zauzimao je položaj odmah do Krista, ali je težio za tim da se izjednači s Bogom, čime je na sebe nepovratno navukao propast.

Zato, dakle, imajući tu pouku pred sobom, sakrijmo se u Kristu. On je izvor sve mudrosti, svakog razuma, sve sile. Gledanje u Kristov križ jedino je jamstvo našeg spasenja. Promatrajmo Spasitelja kako daje svoj život za nas da bismo mogli biti kršćani. Oni koji nastoje živjeti kršćanskim životom, vode bitku protiv đavoljih laži. Možemo li sumnjati u ishod tog sukoba? Bog živi, Bog vlada i On svakodnevno čini čuda. “Oni koji pripadaju Kristu Isusu razapeli su svoje tijelo s njegovim strastima i požudama.” (Galaćanima 5,24) Pred svijetom i cijelim svemirom oni pružaju dokaz o svojem nastojanju da žive u skladu s riječima: “Sve što je čestito, što je dično, što je pravedno, što je nevino, što je ljubezno, što je na dobru glasu, i sve što je kreposno i hvale vrijedno, to neka bude sadržaj vaših misli!” (Filipljanima 4,8) Ljubav, radost, mir, strpljenje, blagost, dobrota, vjera, krotkost, uzdržljivost — to su plodovi kršćanskog stabla. (Letter 21, 1901., 5. listopada 1900., evanđelistu koji je radio u gradu New Yorku)