Naše utočište i sila

16. 11. 2020.

“Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. … S nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev!” (Psalam 46,2.12)

Vjera nije temelj našeg spasenja, ali je veliki blagoslov — oko koje vidi, uho koje čuje, noge koje trče, ruka koja hvata. Ona je sredstvo, a ne cilj. …

Imamo svako ohrabrenje da će se, ako svoju volju budemo svakodnevno pokoravali Bogu, ispuniti obećanje: “Uistinu, svi mi primismo od njegove punine: milost za milost.” (Ivan 1,16) Svako otkrivenje Kristove milosti dano je radi nas. Ali i mi trebamo otkriti Njegovu milost u svojem životu, u mislima, riječima i djelima. Zato ne propustimo priliku da govorimo i postupamo po ugledu na Krista Isusa. Mi trebamo pokazivati Kristovu milost, ljubav i silu — silu koju nam je On dao. …

Da nemamo silu koju primamo preko Krista, mi bismo bili sasvim bez snage. Ali Krist posjeduje svu moć i vlast. “Tada im se približi Isus te im reče: ‘Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.’” (Matej 28,18-20)

U tome je naša snaga, naša utjeha. Sami po sebi mi nemamo snage. Ali On kaže: “Ja sam s vama u sve vrijeme”, da vam pomognem da obavite svoju dužnost, da vas vodim, tješim, posvećujem i održavam, da vam dajem uspjeh u nalaženju riječi koje će skrenuti pozornost drugih na Krista i probuditi u njihovom umu želju da razumiju nadu i smisao istine, okrećući ih od tame k svjetlu, i od sile grijeha k Bogu.

Čudesna je pomisao da ljudska bića mogu izgovarati Božju riječ jednostavnim porukama utjehe i ohrabrenja. Bog će upotrijebiti najponiznija oruđa da bi sijao sjeme istine, koje može niknuti i donijeti rod samo zato što je onome u čije je srce sjeme posijano trebala pomoć — ljubazna misao, ljubazna riječ koju čini djelotvornom Onaj koji je rekao: “Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.” (Letter 329a, 16. studenoga 1905., njezinoj 19-godišnjoj unuci Mabel)