Neka vas ništa ne odvrati od cilja

31. 12. 2020.

“Ali kažem samo jedno: zaboravljajući što je nazad, ispružajući se prema onome što je naprijed, trčim prema cilju da postignem nagradu — nebesko stanje u koje nas je Bog pozvao po Kristu Isusu.” (Filipljanima 3,13.14)

Ne dopustite da vas išta skrene sa staze samoodricanja. O onima koji su u davna vremena sudjelovali na natjecanjima u tjelesnoj izdržljivosti, čitamo: “Svaki se natjecatelj uzdržava u svim stvarima. Oni da dobiju raspadljivi vijenac, a mi neraspadljivi.” (1. Korinćanima 9,25) Kada to primijenimo na veliku borbu, razmišljajmo o onome što ćemo izgubiti ako ne pobijedimo. Izgubit ćemo vječni život kupljen za nas krvlju Božjeg Sina. Trebamo li onda biti zlovoljni zato što se od nas zahtijeva stalna budnost? Ako učinimo sve što je u našoj moći da se odupremo zlu i svladamo prepreke, zadobit ćemo pobjedu. Polet i snaga bit će nagrada za napore koje ulažemo da bismo dohvatili dar gornjeg zvanja u Kristu.

Nudit će nam se svjetovne čari da bi odvukle našu pozornost od Gospodina Isusa. Ali mi trebamo sezati naprijed odbacujući svako breme i grijeh koji je za nas prionuo, pokazujući svijetu, anđelima i ljudima da je nada da ćemo ugledati Božje lice vrijedna svih napora i žrtava koje se od nas zahtijevaju. …

“Ja još ne mislim da sam to dohvatio. Ali kažem samo jedno: zaboravljajući što je nazad, ispružajući se prema onome što je naprijed, trčim prema cilju da postignem nagradu — nebesko stanje u koje nas je Bog pozvao po Kristu Isusu.” (Filipljanima 3,13.14)

“Ali kažem samo jedno.” Pavao nije dopustio da mu išta odvrati pozornost od jedinog velikog cilja u njegovom životu. … U vrevi i užurbanosti života on nikad nije izgubio iz vida svoj jedini veliki cilj — postizanje nebeskog stanja u koje nas je pozvao Bog. …

Neka taj uzvišeni cilj koji je gonio Pavla da trči usprkos teškoćama i preprekama, navede i vas da se u potpunosti posvetite Božjoj službi. Čega god se vaše ruke prihvate, činite to najbolje što možete. Učinite svoj rad ugodnijim pjevajući pjesme zahvalnosti. Ako želite imati besprijekoran izvještaj u nebeskim knjigama, nikad se ne uzrujavajte i ne prigovarajte. Neka vaša svakidašnja molitva bude: “Gospodine, pomozi mi da dam sve od sebe. Uči me kako da bolje obavljam svoj posao. Daj mi snage i radosti. Pomozi mi da u svoje djelo unesem Spasiteljevu službu ljubavi.” (Letter 1, 31. prosinca 1903., “Mojoj dragoj braći i sestrama”)