On zna naše potrebe i prije nego Ga zamolimo

10. 01. 2021.

„Jer i prije nego ga zamolite, zna Otac vaš što vam je potrebno.“ (Matej 6,8)

Ako Bog, božanski Umjetnik, jednostavnom cvijetu koji nestaje za jedan dan daje tako nježne i raznolike boje, koliko će se više brinuti o onima koji su stvoreni na Njegovu sliku? … Ako ljudi ljube i slušaju Boga, ako čine ono što se od njih traži, Bog će providjeti sve njihove potrebe. … Nijedan čovjek ne može dometnuti ni jedan lakat svojem rastu koliko god se trudio da to postigne. Nije ništa manje nerazumno brinuti se zbog sutrašnjice i njezinih potreba. Izvrši svoju dužnost, pouzdaj se u Boga jer On zna što ti je potrebno. … On bdije nad nama s mnogo više nježnosti nego majka nad svojim bolesnim djetetom. … Bog je prijatelj u nevolji i stradanju, zaštitnik u patnjama, čuvar u tisućama opasnosti za koje i ne znamo. (Review and Herald, 18. rujna 1888.)

Bog prebiva u svakom ljudskom boravištu, čuje svaku izgovorenu riječ, sluša svaku prinesenu molitvu, osjeća tuge i razočaranja svake duše i promatra kako se ponašamo prema ocu, majci sestri, prijatelju i susjedu. Pomaže nam u našim nevoljama, a Njegova ljubav, milost i milosrđe neprestano se izlijevaju da zadovolje naše potrebe. … Pod Njegovom zaštitom možemo sigurno počivati.“ (Misli s Gore blaženstava, str. 91,92)

Bog pomaže nemoćnima i jača one koji nemaju snage. U područjima u kojima se najviše osjećaju nevolje i sukobi i siromaštvo, radnici za Boga moraju uživati najveću zaštitu. Onima koji rade u vatri sukoba, Bog kaže: „Gospod je tvoj čuvar, Gospod je zasjen tvoj s desnice tvoje ruke.“ (Psalam 121,5 – Varaždinska Biblija)

Naš Gospodin prilagođava se našim potrebama. On je sjenka s naše desne strane. On hoda uz nas spreman da zadovolji sve naše potrebe. On prilazi blizu onima koji su uključeni u dragovoljnu službu Njemu. On poznaje svakoga po imenu. O, kakva nam sve obećanja o nježnoj Kristovoj ljubavi stoje na raspolaganju! (SDA Bible Commentary, sv. 3, str. 1153)