Ako sagriješimo, On nas zagovara na Nebu

16. 01. 2021.

„Dječice moja, ovo vam pišem da ne počinite grijeh. Ali ako tko i počini grijeh, imamo zagovornika kod Oca: Isusa Krista, pravednika.“ (1. Ivanova 2,1)

Uzvišeni Gospodin smatrao je da plan spasenja ne može biti dovršen sve dok je u njega uložena samo Njegova ljubav. Svojom odlukom postavio je na svoj žrtvenik i Zagovornika koji je bio zaogrnut našom naravi. Kao naš Posrednik, Krist nas predstavlja Bogu kao svoje sinove i kćeri. Krist se zavjetovao da će biti naša Zamjena i Zalog i On ne zapostavlja nikoga. Na temelju Njegove poslušnosti nastala je neiscrpna riznica savršene poslušnosti. Njegove zasluge, Njegovo samoodricanje i samopožrtvovnost, na Nebu se čuvaju kao mirisni tamjan koji se miješa s molitvama Njegovog naroda.

Kada se iskrene i ponizne molitve grešnika uzdižu prema Božjem prijestolju, Krist s njima sjedinjuje zasluge svojeg života savršene poslušnosti. Naše molitve dobivaju tako miris tog tamjana. Krist se zavjetovao da će posredovati u našu korist, a Otac uvijek sluša svojega Sina.

Evo u čemu je tajna pobožnosti: da će Krist uzeti ljudsku narav i svojim životom u poniženju uzdići čovjeka na ljestvici moralne vrijednosti pred Bogom; da će On ponijeti svoju usvojenu narav sve do Božjeg prijestolja i tu prikazati svoju djecu Ocu, da će im ukazati počast koja nadmašuje počast  ukazanu anđelima – tome se divi nebeski svemir, to je tajna u koju bi i anđeli željeli zaviriti. To je ljubav koja omekšava grešnikovo srce. (Manuscript 21, 1900.)

Onaj koji nije mogao gledati ljudska bića izložena propasti a da svoju dušu ne podloži smrti kako bi ih izbavio od vječnog uništenja, s mnogo sažaljenja i samilosti promatra svaku dušu koja shvati da se sama ne može spasiti. (General Conference Bulletin, 4. tromjesečje 1899.)

Krist je naš Zagovornik. Shvaćajući veličinu Božje ljubavi, snažno i od srca prihvati Kristovu ruku i čvrsto je drži. Njegova te ruka drži mnogo čvršće nego što ti držiš Njegovu. (Letter 182, 1901.)