Zapovijedi su vjerne

1. 02. 2021.

„Sve su zapovijedi Njegove vjerne. Stoje tvrdo za vječna vremena, dano u istini i pravici.“ (Psalam 111,7.8 – Šarić)

Adam i Eva su prigodom stvaranja spoznali Božji zakon. On je bio zapisan u njihovim srcima, i oni su razumjeli njegove zahtjeve. Božji zakon je postojao i prije stvaranja čovjeka. Bio je prilagođen stanju svetih bića; čak su se i anđeli upravljali prema njemu. Nakon pada u grijeh načela pravednosti ostala su nepromijenjena. Ništa nije bilo oduzeto iz Zakona; nijedno jedino njegovo sveto pravilo nije se moglo poboljšati. I kao što je postojao od početka, tako će postojati kroz sve beskrajne vjekove vječnosti. (SDA Bible Comentary, sv. 1, str. 1104)

Poslušnost Zakonu treba biti osnovni sadržaj ove posljednje poruke milosti svijetu. Božji zakon nije nešto novo. To nije stvorena svetost, već objavljena svetost. To su načela koja izražavaju milost, dobrotu i ljubav. On palom čovječanstvu prikazuje Božji karakter i jasno objavljuje cjelokupnu čovjekovu dužnost. (SDA Bible Comentary, sv. 1, str. 1104,1105)

Budući da je Zakon ljubavi temelj Božje vladavine, sreća svih razumnih bića ovisi o njihovoj savršenoj usklađenosti s Njegovim načelima pravednosti. Bog želi da Mu sva stvorenja služe iz ljubavi, službom koja izvire iz poštovanja prema Njegovu karakteru. On ne nalazi zadovoljstvo u prisilnoj poslušnosti i On svima daruje slobodnu volju da mu ona mogu dragovoljno služiti. (Patrijarsi i proroci, str. 16)

„Stalne su sve naredbe njegove.“ … Što god je izgrađeno na ljudskom autoritetu, srušit će se; ali što je utemeljeno na stijeni Božje nepromjenjive Riječi, ostat će zauvijek. (Velika borba, str. 227)

Svete uredbe koje je Sotona mrzio i nastojao uništiti bit će poštovane diljem bezgrješnog svemira. (Patrijarsi i proroci, str. 279)