Božji zakon je savršen

2. 02. 2021.

„Savršen je Zakon Jahvin – dušu krijepi.“ (Psalam 19,8)

Zakoni što ih je Bog dao svojem narodu u prošlosti bili su mudriji, bolji i humaniji nego zakoni najciviliziranijih naroda na zemlji. Zakoni naroda nose tragove slabosti i strasti neobnovljena srca, ali Božji zakon nosi znak božanstva. (Patrijarsi i proroci, str. 388)

Psalmist kaže: „Savršen je Zakon Jahvin!“ Kako je divan u svojoj jednostavnosti, u svojoj razumljivosti i savršenstvu Gospodnji zakon! Tako je kratak da se svako njegovo pravilo lako može urezati u sjećanje, a ipak tako dalekosežan da može izraziti cjelokupnu Božju volju i obuhvatiti ne samo djela koja se vide, već i misli i namjere, želje i osjećaje čovjekovog srca. Ljudski zakoni to ne mogu postići. Oni se mogu baviti jedino vidljivim djelima. Čovjek može postati prijestupnik a da ipak sakrije svoja zlodjela od ljudskih očiju; on može postati zločinac – lopov, ubojica, preljubnik – ali sve dok ne bude razotkriven, zakon ga ne može osuditi kao krivca. …

Božji zakon je jednostavan i lako razumljiv. Kada bi sinovi ljudski, uloživši sve svoje sposobnosti, poštovali taj Zakon, stekli bi snagu uma i sposobnost prosuđivanja da shvate još bolje Božje namjere i planove. I to bi se napredovanje nastavilo ne samo u ovom sadašnjem životu, već i u vječnim vremenima; jer koliko god napredovao u spoznavanju Božje mudrosti i sile, pred čovjekom se i dalje pruža beskraj. (The Signs of Times, 10. siječnja 1911.)

Budući da je „Zakon Jahvin savršen“, svako udaljavanje od njega mora biti zlo. (Isusov život, str. 243)

Poslušnost je bila jedini uvjet pod kojim je stari Izrael mogao primiti ispunjenje obećanja prema kojima je kao narod uživao posebnu Božju naklonost; poslušnost tom istom Zakonu danas će donositi iste velike blagoslove pojedincima i narodima kao što je nekada donosila Izraelcima. (The Signs of Times, 10. siječnja 1911.)