Zakon je svet, pravedan i dobar

3. 02. 2021.

„Stoga: Zakon je bez sumnje svet, a zapovijed i sveta i pravedna i dobra.“ (Rimljanima 7,12)

Kao vrhovni Vladar svemira, Bog je postavio zakone upravljanja ne samo za sva živa stvorenja, već i za prirodu. Sve, bilo malo ili veliko, živo ili neživo, podložno je čvrstim zakonima koji se ne mogu zanemariti. Nema iznimaka od tog pravila; jer ništa od onog što je božanska ruka stvorila, božanski um nije zaboravio. … Jedino je čovjeku, vrhunskom djelu svojega stvaranja, Bog dao savjest da shvati svete zahtjeve božanskog Zakona i srce sposobno da ga voli kao sveto, pravedno i dobro mjerilo života; zato se od čovjeka i očekuje neodložna i savršena poslušnost. (The Signs of Times, 15. travnja 1886.)

Ta vlast ne dopušta nikakvo roditeljsko tlačenje niti dječju neposlušnost. Gospodin je pun ljubavi, milosti i istine. Njegov Zakon je svet, pravedan i dobar, i roditelji i djeca ga moraju poštovati. Pravila koja trebaju upravljati životom roditelja i djece izviru iz Srca beskonačne ljubavi, i Božji obilni blagoslovi počivat će na roditeljima koji u svojem domu primjenjuju Njegov Zakon, i na djeci koja ga slušaju. Treba se osjećati zajednički utjecaj milosti i pravde. „Ljubav će se i Vjernost sastati, Pravda i Mir zagrliti.“ (Psalam 85,10) Obitelji kojima se tako upravlja hodit će Gospodnjim putem čineći pravdu i sud. (Temelji sretnog doma, str. 255; izd. 2019.)

Neka se mladi upravljaju prema ovom božanskom mjerilu i neka nikada ne budu zadovoljni nižim ciljevima. … Ne hodajte oklijevajući, već čvrsto u sili i milosti Isusa Krista. Njemu je predana sva sila na nebesima i na Zemlji. Potražite utočište u Isusu Kristu, sklopite s Njim u vjeri čvrst savez da ćete Ga ljubiti i služiti Mu. (The Youth’s Instructor, 5. lipnja 1895.)

Budući da je Božja zapovijed „sveta, i pravedna, i dobra“, i da je odraz božanskog savršenstva, i karakter oblikovan poslušnošću tom Zakonu bit će svet. Krist je savršeni primjer takvog karaktera. (Velika borba, str. 371)