Krist je uzvisio Zakon i proslavio ga

11. 02. 2021.

„Jahvi se svidjelo zbog njegove pravednosti da uveliča i proslavi Zakon svoj.“ (Izaija 42,21)

Zakon Božje vladavine trebao je biti uzvišen smrću Božjeg jedinorođenog Sina. Krist je nosio krivnju za grijehe svijeta. Naša pravednost nalazi se jedino u utjelovljenju i smrti Božjega Sina. On je mogao patiti jer je uživao božansku potporu. On je mogao izdržati jer je bio bez mrlje nevjerovanja ili grijeha. Krist je pobijedio umjesto čovjeka podnijevši pravednu kaznu. On je osigurao čovjeku vječni život uzvisivši i proslavivši Zakon. (The Youth’s Instructor, 4. kolovoza 1898.)

Svaka duša treba ići Kristovim tragom, stopama Onoga koji je veliki primjer ljudskom rodu. On je rekao: „Kao što sam i ja vršio zapovijedi Oca svog.“ Farizeji su pomislili da On nastoji umanjiti zahtjeve Božjeg zakona, ali je Njegov glas gromko odjeknuo u njihovim ušima kada je rekao: „Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i Proroke! Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim. Jer, zaista, kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrčica slova iz Zakona sigurno neće nestati, a da se sve ne ostvari.“ (Matej 5,17)

Krist je došao uzvisiti i proslaviti Zakon. Došao je uzdići staru zapovijed koju imamo od početka. Prema tome, nama su potrebni Zakon i Proroci. Nama je potreban Stari zavjet da bi nas uskladio s načelima Novog zavjeta, koji nije zamijenio Stari zavjet, već nam je još jasnije otkrio plan spasenja dajući značenje cijelom sustavu žrtava i prinosa, i Riječi koju imamo od početka. Savršena poslušnost zahtijeva se od svake duše, a poslušnost objavljenoj Božjoj volji sjedinit će nas s Kristom. … O Njemu je napisano: „Evo dolazim! U svitku knjige piše za mene: Milje mi je, Bože moj, vršit volju tvoju, Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim.“ (Psalam 40,8.9) (The Youth’s Instructor, 8. studenoga 1894.)