Ljubimo Božje zapovijedi više od zlata

17. 02. 2021.

„Stoga ljubim zapovijedi tvoje više no zlato, zlato žeženo. „ (Psalam 119,127)

Hoćemo li u ovim opasnim danima pokazati manje odanosti Božjoj istini, manje gorljive privrženosti Njegovom Zakonu nego prijašnjih godina? Danas vladaju upravo one okolnosti za koje je Krist prorekao da će vladati prije Njegovog drugog dolaska u slavi i veličanstvu. Sveopća bezbožnost prijeti da paralizira ili čak uništi pravu vjeru i pobožnost. Ali upravo je to ono vrijeme kada svjetlo kršćanskog poštenja treba biti najblistavije, kao suprotnost troski licemjerja i pokvarenosti. Sada je vrijeme da Kristovi izabranici pokažu odanost Njegovoj službi – vrijeme da svi Njegovi sljedbenici daju najplemenitije svjedočanstvo za svojega Učitelja ustajući čvrsto protiv sveopće matice zla.

Dok gledamo posljedice koje je donijelo nepoštovanje Božjeg zakona – nepoštenje, krađa, razuzdanost, pijanstvo, ubojstva – spremni smo reći zajedno s psalmistom: „Stoga ljubim zapovijedi tvoje više no zlato!“ „Tko ih drži, velika mu plaća!“ (Psalam 19,11 – Varaždinska Biblija) Kada se Božji zakon potisne u stranu, posljedica je velika bijeda u obitelji i u društvu. Naša jedina nada u bolje sutra jest da budemo vjerni Gospodnjim propisima. Bezbožna Francuska jednom je izvela pokus odbacivanja Božje vladavine. Posljedica su bili prizori užasa. Ljudi su odbacili božanski Zakon kao jaram ropstva i u svojoj takozvanoj slobodi stavili sebe pod vlast najstrašnijeg tiranina. Tog strašnog dana vladala je anarhija i krvoproliće. Tako je svijetu bilo pokazano da je odbacivanje Božjeg zakona najsigurniji način da se potkopaju temelji reda i vlasti. …

Umjesto da mislimo da se sada makar i u najmanjoj mjeri može opravdati prestupanje Zakona, više nego ikada trebamo shvatiti pravednost zahtjeva koje Bog ima prema nama, svetost Njegovog Zakona, zato što je Krist morao umrijeti da bi održao njegov autoritet. Ubrzo će poslušni moći vidjeti blagoslovljene posljedice poštovanja svih Božjih zapovijedi. (The Signs of the Times, 15. prosinca 1881.)