Nemoj imati drugih bogova

19. 02. 2021.

„Nemoj imati drugih bogova uz mene.“ (Izlazak 20,3)

Deset zapovijedi, Čini i Ne čini, zapravo je deset obećanja pod uvjetom da budemo poslušni Zakonu koji vlada svemirom. (SDA Bible Commentary, sv. 1, 1105)

Sva moralna pravila propisana u bilo kojem dijelu Biblije, upisana su Božjim prstom na dvije kamene ploče Božjeg svetog Zakona. Prijepis je bio dan Mojsiju na Sinajskoj gori. Prve četiri zapovijedi obvezuju čovjeka da služi Gospodinu Bogu svojemu cijelim srcem, cijelom dušom, cijelim umom i svom snagom. Time je, dakle, obuhvaćen cijeli čovjek. Traži se ljubav, tako vatrena, tako snažna, da čovjek u umu ili srcu ne može njegovati bilo što što bi moglo istisnuti Boga, tako da sva njegova djela nose potpis Neba. Božja slava uživa prvenstvo, sve ostalo je manje važno. Naš nebeski Otac treba biti na prvome mjestu, On treba biti naša radost i naš napredak, svjetlo i sadržaj našeg života, naš dio zauvijek. (Letter 15, 1895.)

Slavimo Gospodina Boga i služimo jedino Njemu! Ne uzdižimo sebičnu oholost niti joj se klanjajmo kao bogu! Ne pretvarajmo novac u boga! Ako se senzualnost ne stavi pod upravu viših snaga uma, bićem će zavladati niske strasti. Sve ono što bi moglo postati predmet pretjeranog razmišljanja ili divljenja zaokupljajući tako misli, pretvara se u boga kojem dajemo prvenstvo pred Gospodinom. (Manuscript 126, 1901.)

Samo Jahvi, vječnom, samopostojećem, jedinstvenom, izvoru svega i održavatelju svega, pripada najveće poštovanje i obožavanje. Čovjeku je zabranjeno da svojom službom i sklonostima na prvo mjesto stavi nešto drugo. Mi stvaramo boga od svega što volimo tako da ono umanjuje našu ljubav prema Bogu ili ometa našu službu Njemu. (Patrijarsi i proroci, str. 247)

Preporučujemo: