Jednostavnost

20. 03. 2021.

„Ali se bojim da se slučajno ne bi, kao što je zmija zavela Evu svojim lukavstvom, vaše misli pokvarile te se udaljile od Kristu dužne iskrenosti i čistoće.“ (2. Korinćanima 11,3)

Onaj koji se drži jednostavnosti u svim svojim navikama obuzdavajući apetit i vladajući strastima, moći će sačuvati snažne, aktivne i živahne umne snage, brze da shvate sve što zahtijeva razmišljanje ili djelovanje, prodorne da vide razliku između svetog i nesvetog, i spremne da se uključe u svaki pothvat koji je na slavu Bogu ili na dobrobit čovječanstvu. (The Signs of the Times, 29. rujna 1881.)

Djeca trebaju biti poučena jednostavnosti. Moraju naučiti biti zadovoljna malim korisnim dužnostima, zadovoljstvima i iskustvima primjerenima svojoj dobi. Djetinjstvo je u usporedbi prikazano travom, a trava je lijepa na osobit način. Djecu ne treba prisiljavati na prerano sazrijevanje. Neka što duže zadrže svježinu i ljupkost svojih ranih godina. Što je djetetov život mirniji i jednostavniji, slobodniji od neprirodnih uzbuđenja i usklađeniji s prirodom, povoljnije će utjecati na njegovu tjelesnu i umnu živahnost i duhovnu snagu.

Roditelji trebaju primjerom poticati oblikovanje navike jednostavnosti, svoju djecu odvojiti od umjetnog i približiti ih prirodnom načinu života. Najprivlačnija su prirodna i prostodušna djeca. (Odgovorno roditeljstvo, str. 117)

Najveći Učitelj kojeg je svijet ikada upoznao bio je slavljen zbog svoje jednostavnosti; On je objašnjavao božansku istinu na takav način da su čak i djeca mogla razumjeti Njegove riječi, a istodobno je privlačio pozornost najobrazovanijih ljudi i najvećih mislilaca svijeta. Služeći se poznatim ilustracijama, približavao je istine umu običnog puka. Jednostavnošću je sijao sjeme evanđeoske istine u um i srce svojih slušatelja i ono je klijalo i donosilo žetvu za vječni život. (The Youth’s Instructor, 4. svibnja 1893.)

Kristova se slava krila u Njegovoj jednostavnosti. (Councels on Health, str. 320)

 

Preporučujemo: