Obzirnost prema potrebama bližnjih

17. 03. 2021.

„Obucite se, dakle, budući da ste izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost!“ (Kološanima 3,12)

Gledajte na Isusa kao na svojeg vodiča i svoj uzor. … Istražujte kako biste mogli postati slični Njemu u obzirnosti prema drugima, u krotkosti i poniznosti. Tako ćete moći „u svemu uzrasti u Onome koji je Glava, Krist“; odražavat ćete Njegov lik i On će vas prihvatiti kao svoje na dan Njegovog dolaska. (The Youth’s Instructor, 5. prosinca 1883.)

Kada Isusa prihvatimo vjerom i unesemo u unutarnje sveti šte srca, Duh Sveti će oblikovati i izgraditi naš karakter po ugledu na Krista. Tada ćemo svakoga dana primati pouke u Kristovoj školi. Karakter drveta prepoznaje se po njegovim plodovima. „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati!“ (Matej 7,16) Kršćanin će sjati kao svjetlo usred moralne tame svijeta. On će biti nježnog srca, obziran prema osjećajima drugih. Božja riječ poučava nas da budemo „mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi“ (Matej 10,16); dužnost je svakog kršćanina da stavi sebe pod upravu biblijskih načela da bi mogao biti „radnik koji se nema čega stidjeti“ (2. Timoteju 2,15). Djelo ruku koje se toga drže bit će trajno kao vječnost. Ono neće biti pomiješano s vlaknima sebičnosti niti će to biti neodgovorno, nemarno obavljeno djelo. (The Youth’s Instructor, 20. kolovoza 1894.)

Između muža i žene, roditelja i djece, braće i sestara uvijek treba njegovati nježnu ljubav. Ne izgovarajte naglu riječ i čuvajte se nedostatka ljubavi. Dužnost je svakog člana obitelji da bude ugodan i da izgovara ljubazne riječi.

Razvijajte nježnost, osjećajnost i ljubav, koje se trebaju vidjeti u malim susretljivostima, u govoru i u brižljivoj pažnji. (Temelji sretnog doma, str. 163)

Bog cijeni unutarnje ukrašavanje, milosrdni duh, ljubaznu riječ, iskren obzir prema drugima. (Odgovorno roditeljstvo, str. 358)

 

Preporučujemo: