Budimo ljubazni i ispunjeni Kristovom ljubavlju

14. 03. 2021.

„Bratska ljubav neka i dalje ostane.“ (Hebrejima 13,1)

Nijedan član obitelji ne može se ograditi od ostalih. … Ako je ispunjen Kristovom ljubavlju, pokazivat će uslužnost, ljubaznost i nježno poštovanje prema osjećajima drugih; svojim djelima ljubavi pokazivat će onima oko sebe da prema njima njeguje nježne, zahvalne i radosne osjećaje. Tako će se vidjeti da živi za Isusa, da svakoga dana prima pouke kraj Njegovih nogu, da dobiva Njegovo svjetlo i Njegov mir. (The Youth’s Instructor, 22. lipnja 1893.)

Da ne bi došlo do uzrujavanja, grube osude i nedoličnih riječi, neće biti dostatna ni najveća brižljivost i vanjski znakovi pristojnosti. Pravo uljudno ponašanje neće doći do izražaja sve dok je nečija osobnost središte svih zbivanja. U srcu mora prebivati ljubav. Pobude temeljitog kršćanina nastaju iz duboke ljubavi srca prema velikom Učitelju. Budi se nesebično zanimanje za braću, dolazeći kroz korijene ljubavi prema Kristu.

Od svega što se traži, voli i njeguje, ništa u Božjim očima nije tako vrijedno kao čisto srce, duh prožet zahvalnošću i mirom.

Ako u srcu vlada božanski sklad istine i ljubavi, on će zračiti riječima i postupcima. … U srcu mora vladati duh prave dobrote. Onome tko je ima, ljubav daje ljubaznost, pristalost i privlačno ponašanje. Ljubav osvjetljava lice i ublažava glas; ona oplemenjuje i uzdiže čitavog čovjeka. Ona ga usklađuje s Bogom jer je nebeska vrlina. (Temelji sretnog doma, str. 349)

Ne dopustite sebičnosti da živi u srcu niti da pronađe mjesto u domu. … Kad svi pripadaju kraljevskoj obitelji, u domu će vladati prava uglađenost. Svaki član obitelji nastojat će ugoditi ostalima. (Odgovorno roditeljstvo, str. 120)

 

Preporučujemo: