Oduprijeti se kušnji

13. 03. 2021.

„Prema tome, pokorite se Bogu! Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas!“ (Jakov 4,7)

Sotona i dalje dolazi sinovima čovječjim sa svojim kušnjama. On se služi svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju kako bi se prikrio, i upravo zato mnogi ne prepoznaju njegove zamke. Prije neki dan bilo mi je upućeno pitanje: „Vjerujete li da đavao postoji kao osoba?“ „Vjerujem!“ – glasio je moj odgovor. „Pa“, rekao je radoznalac, „ja ne vjerujem da postoji takvo biće; naše zle misli i nagoni jedini su đavoli o kojima išta znamo!“ Onda sam ga upitala: „Ali tko vas nadahnjuje tim mislima? Odakle one potječu ako ne od Sotone?“ …

Isto tako sigurno kao što postoji naš Spasitelj, postoji i naš neprijatelj, okrutan i lukav, koji nam je uvijek za petama, koji kuje urotu da nas skrene s pravog puta. On najuspješnije djeluje kada je prerušen. Gdje god se njeguje mišljenje da on ne postoji, tamo je najzaposleniji. Kad najmanje očekujemo njegovu prisutnost, on je u prednosti nad nama. Osjećam strah dok gledam koliko mladih pada pod njegovu vlast zato što ga ne poznaju. Da su samo mogli vidjeti opasnost u koju srljaju, utekli bi se Kristu, utočištu grešnika! (The Youth’s Instructor, 21. studenoga 1883.)

Postavi sebi cilj da budeš vjeran učenik u Kristovoj školi, da svakoga dana usklađuješ svoj život s božanskim Uzorom. Upravi svoj pogled prema Nebu i trči k cilju, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Isusu Kristu. Strpljivo trči svoju kršćansku utrku, uzdigni se iznad svake kušnje, koliko god ona bila teška, koja dođe na tebe. Odupri se đavolu i on će pobjeći od tebe. Približi se Bogu; ako budeš želio učiniti prvi korak prema Nebu, ustanovit ćeš da je On ispružio ruku da ti pomogne. Ona će ostati uz tebe kao pojedinca bilo da koračaš u svjetlu Sunca Pravednosti, ili u tami zablude. Božja istina može ti postati blagoslov samo ako dopustiš da ti njezin utjecaj očisti i oplemeni dušu. (The Youth’s Instructor, 30. svibnja 1895.)

 

Preporučujemo: