Njegov je jaram sladak i Njegov teret lak

3. 03. 2021.

„Jer jaram je moj sladak a moje breme lako!“ (Matej 11,30)

Mi moramo uzeti Kristov jaram ako želimo uspostaviti potpuno zajedništvo s Njim. „Uzmite jaram moj na se!“ (Matej 11,29) kaže Isus. … Nošenje jarma sjedinjuje smrtnog čovjeka s beskrajno voljenim Božjim Sinom i čini ga Njegovim suradnikom. Uzimanje križa uklanja iz srca samoljublje i stavlja čovjeka u položaj da može naučiti kako se nosi Kristovo breme. Mi ne možemo slijediti Krista ako ne nosimo Njegovo breme, ako ne uzmemo Njegov križ i ne nosimo ga za Njim. Ako naša volja još nije usklađena s božanskim zahtjevima, moramo se odreći svojih sklonosti, odbaciti svoje omiljene želje i krenuti Kristovim stopama. …

Ljudi za svoj vrat prave jarmove koji im izgledaju laki i ugodni za nošenje, ali se oni pokazuju krajnje teškima. Krist to vidi i kaže: „Uzmite moj jaram na se!“ Jaram koji biste sami stavili na svoj vrat smatrajući ga prikladnim, neće vam uopće odgovarati! Uzmite na se moj jaram i naučite od mene pouke koje morate naučiti, jer sam ja krotka i ponizna srca, i naći ćete pokoj dušama svojim. Jer je jaram moj sladak i breme je moje lako! Bog nikada ne procjenjuje pogrešno svoje nasljedstvo. On provjerava ljude s kojima radi. Kada se pokore Njegovom jarmu, kada odustanu od otpora koji se pokazao nekorisnim i za njih same i za Božje djelo, oni će naći mir i odmor. Kada postanu svjesni svojih slabosti, svojih nedostataka, uživat će u činjenju Božje volje. Tada će se pokoriti Kristovom jarmu. Bog će tada moći učiniti u njima da žele i da čine ono što Mu je ugodno, a što je vrlo često potpuno suprotno onome što planira ljudski um. Kada budemo pomazani nebeskim uljem, naučit ćemo pouku o krotkosti i poniznosti koja uvijek donosi odmor duši. (Review and Herald, 23. listopada 1900.)

Premda ćete imati kušnji, one će dobro podnesene sam put učiniti još dragocjenijim. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 1, str. 144)

 

Preporučujemo: